Het dagelijks leven is in januari gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een snelle raming. Daarmee was de inflatie lager dan de 4,1 procent in december vorig jaar.
Ten opzichte van de voorgaande maand daalden de prijzen voor consumenten in januari met 0,3 procent. Voedingsmiddelen, dranken en tabak stegen wél in prijs, net als diensten. Bij die eerste groep stegen de prijzen nog iets harder dan vorig jaar, met 7 procent (6,7 in 2024).
Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) is naar eigen zeggen blij dat het inflatiecijfer ‘de goede kant opgaat’. Hij laat in een reactie weten dat het kabinet ‘hard werkt’ aan structurele oplossingen, zoals het verhogen van de productiviteit. Er moet een zogeheten productiviteitsagenda komen, met daarin plannen hoe deze verhoogd moet worden.
Boven gemiddelde eurozone
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode kwam vorige maand uit op 2,9 procent. In december was dat 3,9 procent. De Europese rekenmethode is iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
Later op de dag worden ook inflatiecijfers van de eurozone gepubliceerd door statistiekbureau Eurostat. De inflatie in het eurogebied was in december nog 2,4 procent. De inflatie in Nederland ligt al geruime tijd boven het gemiddelde van de eurozone. Volgens het CBS komt het vooral door de prijsontwikkelingen van diensten en tabaksproducten dat de inflatie in Nederland hoger is dan in de eurozone.
Omzet supers lager
Winkeliers in Nederland hebben in december intussen meer omzet gedraaid dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale omzet in de detailhandel steeg met 1,5 procent, na een stijging van 1,9 procent in november, terwijl het volume met 0,3 procent steeg.
Hoewel de prijzen voor de productgroep voedingsmiddelen, dranken en tabak met 7 procent stegen kwam de omzetgroei vooral voor rekening van de non-foodsector. In supermarkten was juist wel een daling te zien.
Bij winkels in voedings- en genotmiddelen zakte de omzet met 4 procent en kromp het verkoopvolume met 8,2 procent. De omzet van supermarkten lag 5,7 procent lager, terwijl de omzet van speciaalzaken met 5,6 procent toenam. Sinds 1 juli 2024 mogen supermarkten geen sigaretten en andere tabaksproducten meer verkopen. Onder meer speciaalzaken verkopen nog wel rookwaren.