Het puntenrijbewijs rukt op in Europa. Na landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, wil nu ook België op korte termijn een strafpuntensysteem invoeren voor verkeersovertredingen.
Het is de Belgen een doorn in het oog dat zaken als hardrijden, met drank op achter het stuur en asociaal weggedrag met een simpele boete worden afgedaan. Vooral rijke automobilisten voelen het nauwelijks. Dat moet dus veranderen, vindt minister van justitie Vincent Van Quickenborne. Hij deelde aan het parlement mee dat het puntenrijbewijs er nog deze regeerperiode komt.
In België wordt al jarenlang over een puntensysteem gesproken naar Frans voorbeeld, maar tot nu toe is het niet gekomen tot invoering ervan. Het Franse systeem werd ingevoerd in juli 1992. Je begint op twaalf punten. Dat aantal neemt per verkeersovertreding af. Hoe ernstiger de overtreding, des te meer punten je verliest, aldus L’Echo.
Puntensaldo
Wanneer het puntensaldo in Frankrijk onder de één punt komt, is het rijbewijs niet langer geldig. Er volgt automatisch een rijverbod van zes maanden. De overtreder moet dan binnen een week zijn rijbewijs inleveren en krijgt na afloop van die periode een tijdelijk rijbewijs met een saldo van zes punten voor een periode van drie jaar. Het is niet duidelijk of de puntenaftrek ook geldt voor buitenlandse automobilisten.
Nederland kent een beperkte vorm van zo’n puntenrijbewijs. Wanneer je hier binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, ben je je rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte boven de 1,3 promille zijn. Na de periode van de rijontzegging moet je opnieuw examen doen om een rijbewijs te halen.