Nederland moet de belasting op arbeid verlagen zodat huishoudens meer geld te besteden hebben. Als alle rijke landen in Europa dat ook doen, zullen ze meer producten importeren waar juist de armere lidstaten dan van profiteren. Zo kan de EU samen sterker uit de crisis komen.
Volgens de DNB-president moet de ‘voortdurende scheefgroei’ binnen de eurozone gezamenlijk worden bestreden, ook al om zo toekomstige eurocrises te voorkomen. Daarvoor is het nodig dat de muntunie wordt versterkt en is het ook nodig dat landen ‘nationale bewegingsvrijheid inleveren’ door een ‘eerlijke rolverdeling met rechten en plichten af te spreken’. Daarvoor is moed nodig, stelt Knot, want er is ‘geen land dat lichtvaardig soevereiniteit opgeeft’.
Werk aan de winkel
Niet alleen zwakkere landen zullen volgens Knot hervormingen moeten doorvoeren om concurrerender te worden. Ook voor Nederland is er ‘werk aan de winkel’: het belastingstelsel moet volgens hem in de volgende kabinetsperiode kritisch tegen het licht worden gehouden en de ‘onbalans op de arbeidsmarkt’ tussen vast en flex moet worden aangepakt. Knot: ,,Noordelijke eurolanden moeten hervormen om hogere loongroei en binnenlandse vraag teweeg te brengen. Zuidelijke eurolanden moeten hervormen om concurrerender te worden en hun schuldenlast terug te brengen.”
Volgens Knot moet de muntunie stabieler en welvarender worden en moet de balans tussen lusten en lasten voor elk land positief zijn. ,,Zodat de sfeer niet wordt verziekt door discussies over wie de zwaarste lasten tilt. En waardoor in en voor Europa meer goodwill ontstaat, wat het weer gemakkelijker maakt om samen de grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden.”
Verdere Europese integratie is volgens Knot een kwestie van ‘welbegrepen eigenbelang’. Wie tegen overheveling van soevereiniteit is, zal daar een prijs voor betalen, stelt hij, in de vorm van groeiende economische ongelijkheid tussen de eurolanden, meer schuldencrises, meer noodsteun, en een lagere welvaart. ,,Dan zal de euro op termijn niet houdbaar blijken. En die prijs zal naar ik vrees opnieuw betaald worden door de gewone mensen”, aldus Knot.