Chinese miljoenenstad verbiedt het eten van honden en katten

De autoriteiten van de Zuid-Chinese stad Shenzhen doen het eten van honden en katten in de ban. De nieuwe maatregel, die al per 1 mei moeten ingaan, is onderdeel van een groter pakket maatregelen om het coronavirus te bestrijden en de handel in wilde dieren in China te beteugelen.

Wetenschappers denken dat het coronavirus van dier op mens is overgegaan. De eerste met het coronavirus besmette mensen waren bezoekers van een grote voedselmarkt in de stad Wuhan. Daar worden vleermuizen, slangen, civetkatten, andere wilde dieren, vissen en zeevruchten in grote getale en vaak onder onhygiënische omstandigheden verkocht. Ook tijdens de uitbraak van het Sarsvirus eerder dit millennium werden dieren als de dragers van het virus aangewezen.

Een verbod op het eten van honden en katten is al heel gewoon in meer ontwikkel­de landen en in Hongkong en Taiwan

Stadsbestuur Shenzhen

Het bestuur van Shenzhen, in het zuiden grenzend aan Hongkong, wil in de strijd tegen die dierenhandel het verbod op het eten van honden en katten op 1 mei in laten gaan, meldt persbureau Reuters. Eind februari verbood president Xi Jinping ook al de verkoop en consumptie van wilde dieren.

Dat Shenzhen ook voor een verbod op het eten van honden en katten kiest, beargumenteert het stadsbestuur als volgt: ,,Honden en katten hebben een hele nauwe relatie met mensen, veel nauwer dan andere dieren. Een verbod op het eten van die dieren is al heel gewoon in meer ontwikkelde landen en in Hongkong en Taiwan.’’ Het verbod zou ook tegemoetkomen aan de huidige beschaving en de gedachten die daarin bestaan over de omgang met dieren.

Worsteling

Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan.

Archiefbeeld van de vismarkt in Wuhan. © South China Morning Post via Getty

De Chinese autoriteiten worstelen met de levendige handel van dieren op de vele voedselmarkten en de uitvoering van het verbod van hun president. Er worden dan wel steeds meer vrieskisten en koelkasten verkocht in Wuhan maar een traditie in de Chinese eetcultuur is dat je je vlees voor je eigen ogen laat slachten op de markt. Hygiënevoorschriften zijn er genoeg, alleen is het met de naleving en de controle daarvan beroerd gesteld. Als de regels zijn overtreden, worden Chinese markten soms voor straf een dag gesloten. Ook is er een steeds grotere vraag naar exclusieve producten en dieren.

Het verbod van president Xi moet nog worden uitgewerkt in duidelijker regelgeving en ondertussen zijn in China, nu het land weer opkrabbelt na een lockdown, ook de vele ‘natte markten’ weer open gegaan. Er zou daar weer op min of meer dezelfde voet worden doorgewerkt als voor de coronauitbraak in het land, melden ooggetuigen deze week in Engelstalige media.

Shenzhen is nu de stad die het meest expliciet is. Volgens een medewerker van de gezondheidsdienst van de stad hebben mensen genoeg aan het eten van gevogelte, vee en zeevruchten. ,,Er is geen bewijs dat het consumeren van wilde dieren voedzamer is’’, Liu Jianping.

Eerste stap

De maatregel wordt warm verwelkomd door lokale dierenrechtengroeperingen.

Ook World Animal Protection Nederland laat bij monde van directeur Dirk-Jan Verdonk weten: ,,We zijn blij met de beslissing van The People’s Congres in Shenzhen in China om daar te stoppen met het fokken en verhandelen van wilde dieren, honden en katten voor de consumptie. Dit permanente verbod voorkomt dierenleed en helpt daarnaast de volksgezondheid te beschermen. Toch moet er ook gekeken worden naar de handel in wilde dieren voor vermaak, voor medicijnen en als huisdieren. Alleen als ook daar een verbod op komt, wordt het uitbreken van pandemieën zoals Covid-19 zoveel mogelijk voorkomen. De uitbraak toont ons wederom waarom de commerciële handel in wilde dieren beëindigd moet worden. We kunnen niet langer de gevaren negeren die kleven aan het eten van wilde dieren, ze te gebruiken als medicijnen, uit te buiten voor vermaak of om ze als huisdier te houden.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*