Gemeenten moeten verplicht worden om jaarlijks minimaal een bepaald bedrag per huishouden uit te geven aan de lokale publieke omroep. Dat pleidooi maken CDA en ChristenUnie vandaag tijdens een groot mediadebat.
Vanaf 2015 stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken jaarlijks een richtbedrag vast voor de lokale subsidie aan de omroep. In 2018 gaat het om 1,25 euro per huishouden, aldus gemeentekoepel VNG. Lokale bestuurders zijn nu echter niet verplicht om een bepaalde hoeveelheid steun te geven aan de lokale publieke omroep.
Het CDA vindt ook echt dat lokale bestuurders vrij moeten zijn in de besteding van hun financiële middelen. ,,Maar niet in het nakomen van gemaakte afspraken. Gemeenten moeten daarom op z’n minst het afgesproken bedrag investeren in de lokale journalistiek, zodat die wordt versterkt”, zegt Kamerlid Harry van der Molen.
Lokale bezuinigingen
Verschillende plaatselijke zenders hebben tegenwoordig te maken met lokale bezuinigingsmaatregelen. Uit onderzoek blijkt dat ruim twee op de tien gemeenten niet voldoen aan hun plicht om de plaatselijke omroep in stand te houden. Het gevolg: rond de 30 procent kampte afgelopen jaren met financiële problemen.
Volgens ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf verdient een sterke lokale democratie een sterke lokale controle. ,,Lokale omroepen zijn de broodnodige controleurs van de macht. Veel gemeenten dragen al financieel bij aan hun lokale omroep, maar helaas kan dat niet van allemaal gezegd worden. Daarom willen we dat de minister een verplichting gaat overwegen.”
Belangrijke functies
Minister Arie Slob (Media) liet vlak voor de zomervakantie al weten het subsidieprobleem te zien. Volgens Slob staat buiten kijf dat lokale publieke omroepen belangrijke functies vervullen.
Hij gaat in gesprek met betrokken partijen (gemeenten en omroepen) over een ‘lokaal toereikend media-aanbod’. Dit najaar wordt over de uitkomsten van die ronde meer duidelijk, maar de regeringspartijen willen met hun voorstel alvast een duit in het zakje doen.