Ouders van jonge kinderen vinden kinderopvang te duur en ingewikkeld om te regelen. Ze zijn wel goed te spreken over de kwaliteit van de opvang.
Dat blijkt uit onderzoek onder 1800 ouders van baby’s en kleuters dat het Sociaal Cultureel Planbureau vandaag presenteert.
Vier op de tien ouders beoordeelt de betaalbaarheid van kinderopvang als onvoldoende. Opvallend is dat ze op dit punt minder negatief zijn naarmate hun inkomen lager is. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk is en voor de mensen met minder inkomsten dus een hoger bedrag.
Onenigheid
Voor één op de zeven ondervraagde ouders is het aanvragen van de toeslag ‘complex’. Daarnaast levert het brengen en halen van de kinderen binnen de openingstijden van de crèches stress op. Onder de ouders van kleuters kampen aanmerkelijk meer ondervraagden (20 procent) daar mee dan onder de vaders en moeders van baby’s (10 procent). Voor 10 procent van alle ouders levert dit onderwerp soms onenigheid met de partner op.
Positief is dat ouders oordelen dat de medewerkers van de kinderopvang goed toegerust zijn voor hun werk en dat ze hun kroost goed verzorgen. 87 procent van de ouders met kinderen op de opvang vindt dat er liefdevol met hun kinderen wordt omgegaan en volgens driekwart zijn de kinderen er veilig. Onder ondervraagde ouders die geen kinderen op de opvang hebben liggen die percentages beduidend lager: respectievelijk 31 en 29 procent.
Na een moeilijke periode rond de economische crisis groeit het aantal kinderen dat naar de opvang gaat de laatste jaren weer. Vorig jaar ging de helft van de kinderen onder de vier jaar en een kwart van de kinderen ouder dan vier naar een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of een gastouder.