Als je dit bericht op je telefoon leest terwijl je in België in je auto rijdt, loop je het risico meteen voor vijftien dagen je rijbewijs kwijt te zijn. Dat betekent dat je die periode ook in Nederland niet mag rijden. Rijd je onder invloed van drank of drugs, dan moet je ter plekke 1260 euro afrekenen. Dit is het gevolg van twee wijzigingen in verkeerswetten die per 1 januari zijn ingegaan.
In Nederland staat op rijden met een telefoon in de hand een boete van 420 euro, maar de bestuurder mag daarna wel doorrijden. In delen van België gold al langer de regel dat ook het rijbewijs voor vijftien dagen wordt ingenomen. De autoriteiten in de regio’s Antwerpen en Leuven sluiten zich hier nu bij aan. Want hoewel er elk najaar al zwaarder wordt gecontroleerd op bellen tijdens het rijden, heeft dat nog niet geleid tot de gewenste afname, zo lieten zij weten
,,Daarom wordt het rijbewijs vanaf woensdag 1 januari 2025 onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken wanneer een bestuurder tijdens het rijden een scherm gebruikt, vasthoudt of manipuleert”, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen de krant De Standaard. ,,Nadien zal de politie een onmiddellijke inning of geldboete opleggen.” De boete bedraagt 174 euro. Professionele bestuurders, zoals vrachtwagenchauffeurs, taxichauffeurs, en buschauffeurs, moeten bovendien voor de politierechter verschijnen. Zij riskeren een boete tot 4000 euro en een rijverbod tot maximaal vijf jaar.
Buitenlandse bestuurders
Een tweede belangrijke verandering betreft het rijden onder invloed. Sinds 1 januari moeten buitenlandse bestuurders die in België betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol of drugs, direct een borgsom van 1260 euro betalen. Dit moet een einde maken aan de situatie waarin deze overtreders na thuiskomst hun boetes in het eigen land niet betalen. Als na een eventuele rechtszaak een boete lager uitvalt of als er vrijspraak volgt, dan wordt het verschil teruggestort. Onveranderd blijft dat net als in Nederland, de bestuurder naast borgsom meteen voor een aantal uren een rijontzegging krijgt: dat betekent dat hij wel zijn rijbewijs houdt, maar een aantal uren niet achter het stuur mag.
De regel geldt vanaf 1,2 promille alcohol in het bloed, wat neerkomt op ongeveer vijf à zes glazen bier. Voor lagere promillages gelden minder hoge boetes. Zowel in België als in Nederland is het verboden te rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed, wat overeenkomt met ongeveer twee glazen. Dagelijks worden gemiddeld tien buitenlandse bestuurders betrapt op rijden met te veel alcohol, en drie op rijden onder invloed van drugs.
Ten overvloede: als de Belgische politie van een Nederlander zijn rijbewijs invordert, dan mag die Nederlander ook in Nederland niet autorijden. Een automobilist moet namelijk altijd een geldig rijbewijs kunnen tonen. Heb je alleen een rijontzegging gekregen, dan mag je wel in Nederland rijden: zo’n rijontzegging geldt namelijk alleen in het land waar die is opgelegd. Op Rijksoverheid.nl staat het helder uitgelegd. En ja, daar staat ook: ‘Blijkt achteraf dat u bij terugkomst in Nederland een nieuw rijbewijs hebt aangevraagd terwijl uw rijbewijs in het buitenland was ingenomen? Dan moet u opnieuw rij-examen doen.’
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.