Een op de twintig Nederlanders is op zoek naar een huisarts. Het huisartsentekort zal de komende jaren alleen maar groter worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.
Het vorige kabinet sprak nog van een ‘verdelingsprobleem’: er zouden wel voldoende huisartsen zijn in Nederland maar die waren niet goed genoeg gespreid over het land. Dat klopt niet, stelt de Rekenkamer. Hoewel het tekort niet overal even groot is , zijn er wel degelijk te weinig huisartsen. En dat probleem wordt alleen maar nijpender, waarschuwt de Rekenkamer.
Patiëntenstop
Nu al heeft 60 procent van de huisartsenpraktijken een patiëntenstop. Volgens de Rekenkamer zal het voor patiënten steeds moeilijker worden om zich ergens in te schrijven, omdat een groeiend aantal huisartsen geen eigen praktijk meer begint maar als waarnemer of in dienst van een andere huisarts werkt.
Het tekort heeft meerdere oorzaken. Door de vergrijzing en de bevolkingsgroei neemt de vraag naar zorg toe. Tegelijkertijd zijn er meer taken bij de huisarts komen te liggen, bijvoorbeeld doordat patiënten eerder worden ontslagen uit het ziekenhuis waardoor de huisarts verantwoordelijk is geworden voor de nazorg.
Naar schatting houdt een kwart van de huisartsen binnen vijftien jaar na het behalen van het diploma er mee op, onder meer door de hoge werkdruk. Daarnaast zal meer dan de helft (56 procent) van de huisartsen de komende twintig jaar stoppen, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen gaan. Tegelijkertijd gaan er minder jongeren studeren aan de huisartsenopleiding dan nodig is om de gaten op te vullen.
De Rekenkamer voorziet vooral grote problemen in gebieden waar de bevolking gemiddeld sneller vergrijsd dan elders in het land en waar de komende jaren veel huisartsen met pensioen gaan. Zo zijn er volgens de Rekenkamer grote tekorten te verwachten in de Achterhoek en in de regio Noord-Holland Noord.
Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) wijst er in een reactie op dat er nu ‘meer huisartsen per hoofd van de bevolking dan ooit’ zijn. Dat desalniettemin niet iedereen een huisarts kan vinden, noemt ze reden om het werk anders te verdelen. De minister wil dat meer huisartsen een eigen praktijk beginnen, zodat ze werken met een vaste groep patiënten. Ook wil ze het aantal opleidingsplaatsen verhogen.
Al onze podcasts vind je op ad.nl/podcasts