Let op, nieuwe regels vanaf 1 juli: dit zijn de gevolgen voor jouw portemonnee
Op twee momenten in het jaar vindt standaard een aantal prijswijzigingen plaats, op 1 januari en 1 juli. Door nieuwe wet- en regelgeving, of omdat prijzen van abonnementen of huren weer omhoog mogen. Wat verandert er eigenlijk allemaal per 1 juli 2024? En wat merk jij ervan in je portemonnee? We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.
1. Postzegelprijs gaat omhoog
Per 1 juli worden postzegels duurder. PostNL boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 8 miljoen euro. Het bedrijf zegt zelf dat dit vooral komt door de hogere lonen voor bezorgers. Een brief versturen wordt daarom duurder, zodat PostNL niet verder in de rode cijfers zakt. Je gaat straks voor een postzegel 1,14 euro betalen, dat is 5 cent meer dan de huidige prijs.
PostNL verhoogde in januari ook al de prijs van de postzegel, van 1,01 naar 1,09 euro.
2. Variabele energietarieven stijgen (of dalen)
Heb je een variabel energiecontract? Energieleveranciers mogen twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, hun tarieven wijzigen. Essent bijvoorbeeld verlaagt het stroomtarief per 1 juli met 35 procent. De nieuwe variabele stroomprijs wordt 0,265 euro per kWh. Check bij jouw energieleverancier de actuele stroom- en gasprijzen.
3. Internet- en tv-abonnementen worden duurder
Veel internetproviders houden in hun prijzen rekening met een inflatiecorrectie en verhogen hun tarieven per 1 juli. Het inflatiepercentage over 2023 is 3,8 procent. Sommige aanbieders rekenen deze verhoging door aan hun klanten.
Ziggo-klanten met een internet- en tv-abonnement gaan 1,50 euro meer betalen per maand. De kosten voor vaste telefonie stijgt met 0,50 euro per maand. Heb je alleen kabel tv? Dan ga je 0,87 euro extra betalen.
Bij KPN ga je 3,8 procent meer betalen over je maandelijkse kosten. Hoe duurder je abonnement, hoe hoger de prijsstijging dus. Betaal je bijvoorbeeld voor KPN Internet nu 52,50 euro, dan wordt dat per 1 juli 54,50 euro.
Delta verhoogt alleen de prijzen voor kabelaansluitingen in Zeeland. Je gaat daar voor een internetpakket maximaal 1,50 extra betalen per maand.
Bij Online.nl zijn de hoogste prijswijzigingen te zien. Daar ga je 4,50 euro per maand extra betalen voor je internet. De prijsverhoging ligt bij een aantal abonnementen hoger dan de inflatiecorrectie van 3,8 procent. Als dat bij jou het geval is, dan mag je kosteloos overstappen naar een andere aanbieder.
Lees ook: Providers verhoogden prijzen flink: met deze 5 tips bespaar je op je tv- en internetrekening
4. Huurverhoging sociale huurwoningen
Vanaf 1 juli mogen verhuurders van sociale huurwoningen de huren verhogen met maximaal 5,8 procent als de kale huur 300 euro of meer per maand is. Is de huur lager, dan mag die met maximaal 25 euro omhoog. Heb je een hoog inkomen, dan mag je verhuurder een nog hogere huurverhoging voorstellen. De hoogte is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en mag maximaal stijgen met 50 tot 100 euro per maand. Een verhuurder mag dit alleen doen als er eerder een schriftelijk voorstel is verstuurd.
5. Minimumuurloon gaat omhoog, maar niet met extra verhoging
Ieder half jaar vindt er een indexatie plaats van het minimumuurloon. Per 1 juli gaat het minimumuurloon weer verder omhoog. Er zou eerst nog sprake zijn van een extra verhoging van 1,2 procent, maar dat voorstel kreeg geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het minimumuurloon stijgt nu met 3,1 procent van 13,27 euro naar 13,68 euro. Een hoger minimumloon werkt ook door in uitkeringen, zoals AOW en UWV-uitkeringen, hetzelfde geldt voor de bijstand.
Lees ook: Minimumloon gaat met bijna 40 euro per maand omhoog, wie fulltime werkt gaat er het meest op vooruit
6. Dubbele kinderbijslag
Ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben, krijgen op 1 juli automatisch dubbele kinderbijslag. Dit zijn kinderen met een indicatie voor Wet langdurige zorg (Wlz). De kinderbijslag voor kinderen tot en met 5 jaar is momenteel 279,49 euro, voor kroost tot en met 11 jaar is dat 339,38 en voor de groep tot en met 17 jaar bedraagt de kinderbijslag 399,27 euro. Ook is het mogelijk om de dubbele kinderbijslag met zes maanden terugwerkende kracht aan te vragen.
Wetswijzigingen en aanpassingen waar je ook op moet letten
7. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen
Wettelijke vakantiedagen hebben een vervaldatum. Neem je ze voor die tijd niet op, komen ze te vervallen. Dat gebeurt altijd een half jaar na het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Dus heb je in 2023 vakantiedagen opgebouwd, dan komen ze per 1 juli 2024 te vervallen.
8. Vrachtwagenrijbewijs voor elektrische bedrijfswagens
Rijd je rond met een elektrische bedrijfswagen? Dan heb je per 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dit omdat de busjes qua gewicht (ze wegen meer dan 3500 kilo) in dezelfde categorie vallen als vrachtwagens en daar hebben bestuurders een vrachtwagenrijbewijs voor nodig. Dit is nogal een tegenvaller voor ondernemers, een vrachtwagenrijbewijs halen is al duur en als ze het ook voor hun medewerkers moeten bekostigen, loopt het flink in de papieren.
Afhankelijk van de rijschool en hoeveelheid lessen die je nodig hebt, kun je voor het halen van een standaard vrachtwagenrijbewijs op zo’n 2600 euro rekenen.
9. Zorgpremie via het CAK gaat omlaag
Heb je zes maanden of langer geen zorgpremie betaald, dan kun je door je zorgverzekeraar aangemeld worden bij het CAK. Je gaat dan zorgpremie betalen aan het CAK, die is hoger dan die van je zorgverzekeraar. Wanbetalers betalen dus een hogere zorgpremie. Maar per 1 juli gaat die premie wel omlaag met 14,60 euro van 175,20 naar 160,60 euro per maand. De snelste manier om af te komen van deze hogere zorgpremie is een betalingsregeling afsluiten met je verzekeraar.