De PVV in de Tweede Kamer blijft pal achter de extra verhoging van het minimumloon staan. De partij trotseert daarmee VVD, NSC en BBB, waarmee verder wordt onderhandeld over een nieuw kabinet. De kans is nu groot dat de laagste loonschalen, de AOW en de bijstandsuitkeringen per 1 juli met 1,2 procent extra omhooggaan.
VVD, NSC en BBB zijn niet principieel tegen verhogen van het minimumloon, maar vinden dat de rekening niet bij het bedrijfsleven mag worden gelegd. Terwijl dat wel gebeurt: op initiatief van GroenLinks-PvdA gaan de belastingtarieven voor ondernemers en vermogenden omhoog, stijgt de bankenbelasting en gaan bedrijven belasting betalen als ze eigen aandelen inkopen.
De rechtse partijen vrezen dat die maatregelen het ondernemersklimaat aantasten en dat bedrijven uit Nederland vertrekken. ,,Het doel van dit wetsvoorstel is nobel, maar niet op deze manier”, aldus VVD-Kamerlid Thierry Aartsen.
Maar de PVV gaat daar niet in mee. PVV-Kamerlid Léon de Jong vindt de verhoging van het minimumloon belangrijker dan de dekking, en blijft die daarom steunen. ,,In een tijd waarin mensen snakken naar lucht moet deze beweging gemaakt worden”, zei De Jong donderdag in de Tweede Kamer. ,,Wij steunen dit voorstel, met deze dekking.”
Gepensioneerden profiteren mee
De PVV heeft in de Tweede Kamer 37 zetels en kan het voorstel daarmee aan een meerderheid helpen. Maar daarmee is de verhoging nog geen gelopen race: ook de Eerste Kamer moet nog instemmen, en een meerderheid daar heeft óók moeite met de manier waarop de verhoging betaald wordt.
De hoogte van het minimumloon is niet alleen belangrijk voor mensen die in de laagste loonschalen werken, maar ook voor uitkeringsgerechtigden. Wie AOW ontvangt of in de bijstand zit, ziet zijn uitkering twee keer per jaar evenveel stijgen als het minimumloon, dat de cao-lonen volgt. Als het minimumloon op 1 juli extra omhoog zou gaan, van 13,27 naar 13,84 euro per uur, profiteren gepensioneerden en bijstandsgerechtigden daar dus in gelijke mate van mee.
Die koppeling zorgt er tegelijkertijd voor dat de maatregel de overheid zelf veel geld kost: 800 miljoen euro in totaal. Er krijgen in Nederland 3,5 miljoen mensen AOW, tegenover circa 400.000 mensen in de bijstand. Volgens BBB-Kamerlid Mona Keijzer schiet het voorstel daardoor zijn doel voorbij, omdat de meeste ouderen niet krap bij kas zitten. Terwijl het voorstel juist bedoeld is om mensen op het sociaal minimum te helpen. ,,Het geld komt voor het grootste deel terecht bij gepensioneerden, terwijl dat niet vanzelfsprekend de groep is die het moeilijkst rond kan komen”, aldus Keijzer.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij. Al onze podcasts vind je op ad.nl/podcasts.