Enkele maanden geleden werd Den Haag opgeschrikt door een nieuwe oplichtingstruc waarmee gebruikers van pinautomaten werden beroofd van hun geld. Een zogenaamde cashtrap zorgde ervoor dat bankbiljetten die ze wilden opnemen bleven vastzitten. De Roemeense crimineel die de metalen klepjes op pinautomaten plakte, beweert nu bij de rechter dat hij er amper aan verdiende.
De cashtrap wordt met lijm geplaatst voor het uitgiftekanaal van een pinautomaat. De oplichters die de klepjes bevestigen, gokken erop dat mensen weglopen als ze hun geld niet krijgen. Dat geeft hen de gelegenheid de cashtrap weer te verwijderen, en er met het gepinde geld vandoor te gaan.
In 2022 sloeg de politie al alarm over de cashtraps die geplaatst waren op pinautomaten in Limburg, Zwolle en Tilburg. In september afgelopen jaar waarschuwde de politie in Den Haag het publiek voor de metalen klepjes. In twee weken waren al tien cashtraps gevonden op pinautomaten in de stad. Ook in Rijswijk en Nootdorp waren ze gesignaleerd. Uit camerabeelden bleek dat een man met een litteken ze geplaatst had.
Op heterdaad betrapt
Op 28 september wordt een Roemeen betrapt in Rotterdam bij een cashtrap. In een tas die hij droeg zat gereedschap waarmee hij de metalen klepjes aanbracht: zagen, schroevendraaiers, tangetjes en spuitbussen. Woensdag wil de 40-jarige man op de zitting van de Haagse rechtbank aanvankelijk niets zeggen. ,,Ik heb niets te verklaren”, zegt hij nors. Maar na enkele vragen van de rechters bekent hij ook in Den Haag cashtraps op pinautomaten gelijmd te hebben. Hoeveel het waren weet hij niet precies. Tussen de tien en twintig, schat hij.
Veel geld heeft het hem niet opgeleverd, aldus de Roemeen. ,,Hooguit 600 euro. Er valt helemaal niet van te leven. Mijn systeem werkt niet iedere keer.” Probleem is dat als het geld wordt tegengehouden door het metalen klepje, het vaak automatisch weer wordt ingeslikt door de pinautomaat, legt de Roemeen op de zitting uit. De bank houdt het geld dan, maar schrijft het bedrag wel af van de rekening van de gedupeerde pinner.
Zes keer beet
Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat de Roemeen toch zes keer beet had, en met het geld van de pinners aan de haal ging. Dat gebeurde vijf keer bij een pinautomaat aan het Kerkplein in Den Haag, en die ene keer in Rotterdam dat hij betrapt werd. Daarnaast waren er tien pogingen om pinners hun geld afhandig te maken. Geldmaat, de beheerder van de pinautomaten, schat dat de man in totaal 1600 euro heeft buitgemaakt met de cashtraps.
De verdachte was nog maar twee weken in Nederland en begon direct een crimineel spoor te trekken
,,Mijnheer heeft voor veel onrust gezorgd”, zegt de officier van justitie woensdag op de strafzitting. ,,De verdachte was nog maar twee weken in Nederland en begon direct een crimineel spoor te trekken. Dat alles om er zelf financieel beter van te worden.” Volgens haar zijn er ook ‘antecedenten’ dat hij in Frankrijk cashtraps heeft geplaats op pinautomaten. In Duitsland heeft hij al verschillende celstraffen uitgezeten voor financiële delicten, waarbij een van vier jaar.
,,Een flinke celstraf is hiervoor ook op zijn plaats”, zegt de aanklaagster. Ze eist een onvoorwaardelijke celstraf van achttien maanden tegen de verdachte. De advocate van de man vindt de strafeis ‘aan de hoge kant’. Er is geen bewijs dat hij verantwoordelijk was voor de cashtraps die werden gevonden in Rijswijk, Nootdorp en aan de Vaillantlaan in Den Haag.
Uitspraak over twee weken.
Volg AD Den Haag nu ook via WhatsApp! Tip: Zet rechtsboven meldingen aan voor al het laatste nieuws. Meer weten? Lees hier alles over WhatsApp-kanalen en hoe je ze gebruikt. Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons op 06-27377816 een WhatsAppbericht.