Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen.
In het wetsvoorstel van het kabinet staat 1 januari 2027 als datum genoemd waarop fondsen klaar moeten zijn. Maar meerdere Eerste Kamerleden lieten gisteren al weten een termijn van 3,5 jaar te kort te vinden. GroenLinks zei 2029 beter te vinden en het CDA pleitte zelfs voor 2030. Zover gaat Schouten dus niet: ,,Ik heb nu geen inhoudelijke onderbouwing waarom 2029 nu wél passend zou zijn’’, zei ze vanochtend bij de hervatting van het debat.
Wel is Schouten dus bereid de deadline met een jaar te verschuiven. Tegelijkertijd zet zij de deur naar verder uitstel op een kier. Schouten belooft dat ze de ‘vinger aan de pols zal houden’ en op bepaalde momenten zal kijken of verder uitstel van de deadline toch noodzakelijk blijkt. Specifiek zal een nog aan te wijzen regeringscommissaris daarop toezien. Het CDA had om de aanstelling van zo’n commissaris gevraagd.
Chagrijn
Het kabinet kan in de Eerste Kamer niet op voorhand op een meerderheid rekenen. Daarom wordt steun gezocht bij PvdA, GroenLinks en SGP. Deze partijen stemden ook in de Tweede Kamer in met het voorstel, waardoor de pensioenen voor 10 miljoen Nederlanders veranderen. Belangrijkste verandering is dat pensioenen minder zeker worden en daardoor eerder omhoog kunnen. Keerzijde is wel dat er eerder kan worden gekort in slechte tijden.
Het nieuwe stelsel moet een einde maken aan het chagrijn over het feit dat pensioenfondsen jarenlang niet konden indexeren vanwege strenge regels, terwijl de pensioenfondsen hun vermogens zagen toenemen tot meer dan 1500 miljard euro. Een pensioenakkoord tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet maakte in 2019 de weg vrij voor een nieuw stelsel.