MET VIDEOHet plan om een maatschappelijk of militair dienstjaar in te voeren voor jongeren, valt vooral bij ouderen in goede aarde. Per saldo is een bescheiden meerderheid van de Nederlandse bevolking (57 procent) te spreken over herinvoering van zo’n dienstplicht, blijkt uit een peiling van actualiteitenprogramma EenVandaag.
Sinds 1 mei 1997 roept het ministerie van Defensie dienstplichtigen niet meer op, maar toch keert een terugkeer van de dienstplicht regelmatig terug als politiek ‘proefballonnetje’. Begin deze maand stelde CDA-leider Wopke Hoekstra in een speech nog voor: ,,Jongeren kunnen een jaar besteden aan het versterken van onze krijgsmacht en de nationale veiligheid, of aan een sociaal maatschappelijke taak, zoals zorg en welzijn. Dat versterkt onze gemeenschapszin, onze weerbaarheid, onze samenleving en onze eenheid.”
Vooral 65-plussers zijn op dit moment massaal (74 procent) voorstander van een vorm van dienstplicht, toont een onderzoek onder ruim 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel aan. Senioren vinden dat jonge mensen wel wat discipline bijgebracht kan worden. Ook hebben ze vaak zelf ervaren dat de dienstplicht mensen uit alle windstreken verbindt.
Populistisch plan
Jongeren tussen de 18 en 35 jaar, deels de groep die Hoekstra op het oog heeft, zijn eerder tegen (51 procent) dan vóór (43 procent) het CDA-idee. Critici spreken over een ‘dom, populistisch plan’ en vinden niet dat kundige militairen tijd moeten besteden aan het trainen van ongemotiveerde jongeren.
Toch is er per saldo dus een meerderheid, wellicht aangewakkerd door onveiligheidsgevoelens vanwege de oorlog in Oekraïne. Hoofdonderzoeker Petra Klapwijk: ,,Een jaar na de oorlog zien we dat de zorgen onverminderd hoog zijn. Deels om de blijvende hoge prijzen, maar ook uit vrees dat Poetin ons kan aanvallen. En jarenlange miljardenbezuinigingen hebben ons nu heel kwetsbaar gemaakt, is het gevoel.”
Overigens hebben we – zo blijkt ook uit deze peiling – in de basis best vertrouwen in het Nederlandse leger, vooral in de mensen. Die zijn hoog opgeleid en kundig, zeggen mensen. Desondanks beoordeelt een meerderheid (61 procent) van de ondervraagden de huidige staat ervan als slecht. Er is te veel gesneden in defensie, klinkt het. Daardoor moet ons leger het momenteel doen met te weinig materieel en te weinig mensen.