‘Vaste lasten gaan volgend jaar 700 euro omhoog’

De vaste lasten voor Nederlanders gaan volgend jaar flink omhoog. Huishoudens met drie personen zijn per jaar gemiddeld bijna 700 euro meer kwijt aan zaken als gas en licht, huur en verzekeringen, berekende vergelijkingssite Pricewise. Alleenstaanden moeten rekening houden met een stijging van 450 euro.

De prijsvergelijker baseert zich onder meer op aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota rond zorgpremies en de belasting op energie. Daarnaast werd gekeken naar trends rond schadeverzekeringen en kosten voor tv en internet, waarvoor verhogingen worden verwacht.

De verwachte kostenstijging van dik tien procent komt onder meer door de hogere zorgpremies die op Prinsjesdag werden aangekondigd. Daarnaast wil het kabinet de belasting op energieverbruik door huishoudens verhogen. In combinatie met hogere tarieven voor gas en elektra kan de maandelijkse energierekening 30 euro hoger uitvallen, zo voorspelt Pricewise.

Verder zullen volgens de vergelijker ook de tarieven voor auto- en woonverzekeringen het komend jaar fors stijgen.

Gedempt

Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt bezorgd te zijn over de totale stijging van de vaste lasten. ,,Het gaat om substantiële bedragen van honderden euro’s per jaar. Het kabinet zegt rekening te hebben gehouden met alle prijsstijgingen in de verlaging van de inkomstenbelastingen én de koopkrachtstijging. Wij vragen ons af of deze enorme stijging van de vaste lasten wel is meegenomen en gedempt kan worden, naast de andere lastenstijging.”

Volgens het kabinet gaan bijna alle Nederlanders er door veranderingen in belastingen op vooruit. De gemiddelde stijging van de koopkracht komt uit op 1,5 procent. Ondanks de stijging van de zorgpremie, de btw-verhoging en de algemene prijsstijgingen hebben de meeste huishoudens volgend jaar gemiddeld 35 euro meer per maand te besteden, becijferde bugetvoorlichter Nibud onlangs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*