Een doorsnee huishouden zal volgend jaar door het prijsplafond maximaal 294 euro per maand betalen voor gas en stroom, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal. Voor wie meer gas verbruikt dan 1200 kubieke meter per jaar en meer dan 2400 kilowattuur stroom zal de rekening hoger uitvallen. Vul uw jaarverbruik in en krijg een indicatie van het nieuwe maandtarief.
Vul in onderstaand schema uw jaarverbruik voor gas en stroom in. De tarieven voor stroom en gas die u boven het plafond moet betalen zijn al ingevuld, maar u kunt hier ook uw eigen tarieven invullen.
Hoe werkt het precies met dat prijsplafond?
Vanaf 1 januari 2023 garandeert de overheid consumenten een maximumprijs voor gas en stroom tot het gebruik van een gemiddeld huishouden. Voor gas komt dat neer op een maximumprijs van ongeveer 1,50 euro per kubieke meter, tot een verbruik van 1.200 kubieke meter. Voor elektriciteit is het een prijs van 70 cent per kilowattuur tot een verbruik van 2.400 kilowattuur. Wie meer gebruikt dan het gemiddelde, betaalt over dat meerdere deel nog altijd de marktprijs. Het prijsplafond voor gas kan eventueel nog dalen tot 1,20 euro, heeft het kabinet al aangekondigd. Dat gebeurt indien de gasprijs op de groothandelsmarkt sterk daalt.
Waarom staat er in deze tool een gasprijs ingevuld van 2,90 euro per kubieke meter en een elektriciteitsprijs van 70 cent per kilowattuur?
De ingevulde tarieven zijn gebaseerd op de prijs die mensen volgens het Centraal Bureau voor Statistiek betaalden als zij in augustus een nieuw energiecontract wilden afsluiten. Zie voor meer technische details hieronder de toelichting. Het geeft dus een impressie van de prijs die je kunt verwachten als prijzen zo hoog blijven als deze zomer.
Maar veel huishoudens betalen momenteel veel lagere tarieven dan die 2,90 euro en 0,7 euro. Omdat ze nog een vast contract hebben met oude tarieven, of een variabel contract waarin de grote prijsstijgingen van afgelopen zomer nog niet zijn meegenomen. Bovendien is het, gezien de prijsontwikkeling op de gas- en stroommarkt, te verwachten dat het tarief de komende tijd zal zakken. Maar de gasmarkt blijft uiterst gespannen dus garanties zijn daarvoor niet te geven.
Ik betaal vooralsnog veel lagere tarieven. Kan ik die ook gewoon invullen?
Dat kan, maar dat geeft wel een licht vertekend beeld. Omdat het tarief van iedereen, ook mensen die nog tot na 2023 een vast contract hebben, volgend jaar zal veranderen. Dat zit zo: om de kosten van het prijsplafond te dekken, draait de overheid de dit jaar ingevoerde BTW-verlaging op energie weer terug. Dat heeft tot gevolg dat de tarieven ook weer wat omhoog gaan. Grofweg kun je stellen dat het tarief voor gas en stroom met zo’n 10 procent stijgt als gevolg van die hogere belastingen. Om een betere indicatie te krijgen van wat het prijsplafond voor u betekent in uw huidige situatie, kunt u dus 10 procent optellen bij de tarieven die u nu betaalt voor stroom en gas (inclusief belastingen) en die invullen in de tool.
VERANTWOORDING
Bij de berekening van de stroom- en gasrekening is gebruik gemaakt van gegevens aangeleverd door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De berekening is gebaseerd op de toelichting van de miljoenennota over prijsplafonds, energiebelasting en de btw. Voor de tarieven voor gas en stroom boven de plafondgrens is uitgegaan van het gemiddelde tarief voor nieuwe energiecontracten zoals vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek voor de maand augustus 2022, te weten 2,60 euro per kubieke meter gas en 0,60 euro voor 1 kilowattuur. Rekening houdend met de btw-verandering van 9 naar 21 procent komen die prijzen, afgerond, uit op 2,90 per m3 gas en 0,70 per kWh stroom. Er is ook rekening gehouden met vaste leveringskosten van 145 euro per jaar, netbeheerkosten van 457 euro per jaar, en teruggave van energiebelasting van 559 euro per jaar (allemaal inclusief 21 procent btw).