Minister blijft volhouden: verkeersboetes stijgen volgend jaar mee met inflatie

Het kabinet gaat geen uitzondering maken: verkeersboetes blijven, ondanks het enorme koopkrachtverlies van Nederlandse gezinnen, volgend jaar meestijgen met de inflatie. Dat schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer. De hoogte van verkeersboetes stijgt volgend jaar met bijna 9 procent.

Yeşilgöz vindt het ‘niet voor de hand liggen’ om boetes te gebruiken om de inflatie te dempen, schrijft ze op vragen van PvdA-Kamerleden Mutluer en Kathmann. De Kamerleden vroegen zich af wat de minister ‘heeft doen besluiten om ten tijde van een ernstige koopkracht- en armoedecrisis verkeersbekeuringen te laten meestijgen met de inflatie’.

De minister wijst er in de beantwoording op op dat mensen geen boetes hoeven te krijgen. “Je hoeft niet te hard of door een rood licht te rijden.” Daarnaast zouden boetes, als ze niet meestijgen met de inflatie, relatief minder zwaar worden. En daardoor zou onveilig rijgedrag minder hard worden ontmoedigd.

Miniatuurvoorbeeld

Vier keer zo hoog

De stijging van de verkeersboetes is meer dan vier keer zo hoog als afgelopen jaar. De hoogte van de boetes is gekoppeld aan de gemiddelde inflatiestijging. Die is dit jaar veel hoger dan anders. Door de oorlog in Oekraïne en de sancties van de EU tegen Rusland is de inflatie omhooggeschoten.

Yesilgöz heeft besloten die zeer hoge inflatie ook door te berekenen in tal van boetes. Ze zal de bedragen met 8,6 procent verhogen. Als de Kamer haar voornemen steunt, zal de verhoging op 1 januari ingaan. In 2021 steeg het tarief van verkeersboetes nog met 1,6 procent. Dit jaar was de stijging 2 procent.

Bellen achter het stuur: 380 euro

Yeşilgöz stuurde vorige week een lijst met voorstellen voor de nieuwe boetebedragen aan de Tweede Kamer. Als die worden aangenomen, betekent dat bijvoorbeeld dat door rood rijden met de auto 280 euro gaat kosten. Nu is dat nog 250 euro, exclusief administratiekosten.

De prijs voor bellen achter het stuur gaat omhoog van 350 naar 380 euro. Wie een appje stuurt op de fiets riskeert straks een bekeuring van 150 euro, waar dat nu nog 140 euro is.

Meestijgen met de koopkracht

De minister laat wel onderzoeken of in de toekomst de prijzen van de boetes mee te laten stijgen met de loonontwikkeling of koopkrachtontwikkeling van Nederlanders in plaats van met de inflatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*