Energieprijzen naar nieuwe piek door aanhoudende droogte in Europa

De aanhoudende droogte in Europa maakt dat energieprijzen wederom records breken. De lage waterstanden veroorzaken de meeste problemen.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Steenkool wordt per boot vervoerd over de Waal, hier bij Nijmegen.  Beeld Getty Images
Steenkool wordt per boot vervoerd over de Waal, hier bij Nijmegen.Beeld Getty Images

Op de Nederlandse gasbeurs TTF tikte de prijs van gas, dat in september moet worden geleverd, gisteren even de 250 euro per megawattuur aan. Dat is zo’n 30 euro meer dan een dag eerder en bijna vijftien keer zoveel als jarenlang gebruikelijk was. Op de elektriciteitsbeurs piekte de prijs nog meer. De zogenoemde day-ahead-prijs lag in Nederland op 540 euro per megawattuur, wat ongeveer 20 procent duurder is dan het record van een dag eerder. In Duitsland en Frankrijk liggen de prijzen voor elektriciteit nog hoger.

De nieuwe pieken zijn nu eens niet direct te wijten aan handelingen van het Russische regime. De oorzaak is vooral de grote droogte in Europa. Door de lage waterstanden in met name de Rijn worden ook de binnenvaartschippers gehinderd die steenkool vervoeren. Zij kunnen elektriciteitscentrales niet bereiken of slechts met deels gevulde schepen. De terugvallende aanvoer maakt dat koolgestookte energiecentrales minder elektriciteit kunnen produceren.

Het gebrek aan water leidt er ook toe dat sommige kerncentrales niet voldoende kunnen koelen en dus op een lager pitje moeten draaien. Ook de productie van waterkrachtcentrales valt tegen nu er zo weinig regen valt.

Andere factoren

En dan zijn er nog enkele andere factoren die het stroomtekort voeden. Zo kampt Frankrijk met aanhoudende onderhoudsproblemen bij de kerncentrales. Daardoor is het land, dat doorgaans elektriciteit exporteert, inmiddels een importeur geworden. En ook de productie van windenergie valt tegen door het stabiele hete zomerweer van de afgelopen maanden.

Al met al doet West-Europa door het wegvallen van al die elektriciteitsproductie een groter beroep op gasgestookte energiecentrales. En dat terwijl de gasmarkt al ongekend krap is door de impasse rondom de Nord Stream -pijplijn uit Rusland.

Europese afnemers, die onder grote druk staan om voor komende winter de gasvoorraden te vullen, bieden al weken tegen elkaar op om het gas te bemachtigen dat nog wel naar Europa stroomt. Dat is vooral Noors gas en vloeibaar aardgas (lng) dat via zee wordt vervoerd naar het beperkte aantal Europese terminals dat dit aan land kan brengen.

null Beeld

De krappe markt kreeg deze week nog een extra tikje doordat de gastoevoer vanuit Noorwegen iets terugvalt door onderhoudswerkzaamheden.

De aanhoudend hoge energieprijzen zijn vanzelfsprekend een nieuwe tegenvaller voor huishoudens en industrie en veroorzaken inmiddels steeds meer ‘vraaguitval’, blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau ICIS dat wereldwijd energiedata analyseert. Consumenten zijn zuiniger in hun energieverbruik en energie-intensieve industrieën schroeven hun productie verder terug. Ten opzichte van een jaar eerder wordt er in augustus zo’n 8,5 procent minder gas afgenomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Over het hele jaar ligt dat percentage volgens ICIS iets boven de 4 procent.

Zinkmelterij in Budel stopt

De Belgische zinkmelterij Nyrstar is een van de stroomgebruikers die door de hoge prijzen voorlopig is afgehaakt, maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het bedrijf heeft besloten de Nederlandse vestiging in Budel, die al sinds eind vorig jaar om dezelfde reden niet op volle capaciteit draait, in ‘een soort slaapstand’ te zetten. Het personeel, zo’n 430 mensen, krijgt andere taken zoals onderhoud van de installaties. Ook gaan de medewerkers opleidingen volgen. De zinksmelterij in Budel is een van de grootste in Europa en kan maximaal 315 duizend ton per jaar produceren. Op de Britse metalenbeurs schoot de prijs van zink met 5,7 procent omhoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*