UPDATEIedereen van 12 jaar en ouder wordt vanaf half september uitgenodigd voor een nieuwe coronavaccinatie. Dat is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte op peil te houden en massale uitval tegen te gaan. In het ideale geval is de aangepaste prik voor de omikronvariant dan beschikbaar.
Dat schrijft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer. Kuipers neemt het advies van het OMT over.
,,Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd”, schrijft Kuipers. ,,Toch houdt het kabinet rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar te houden en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen, adviseert het OMT een nieuwe vaccinatieronde te starten.”
Voor veel zestigplussers wordt dit de vijfde inenting tegen het coronavirus, na de basisserie (2 prikken), de boost (3de prik) en herhaalvaccinatie (4de). Voor veel jongere Nederlanders wordt het dan de vierde vaccinatie.
De GGD was al begonnen met het werven van prikpersoneel zodat de najaarscampagne kan starten met 300.000 prikken per week, oplopend naar 500.000 en later zelfs anderhalf miljoen vaccinaties per week. Eerst worden de mensen met een hoger medisch risico (de ‘griepprikgroep’, dus 60-plussers en mensen met afweerproblemen) en zorgpersoneel uitgenodigd. Daarna alle andere Nederlanders van 12 jaar en ouder.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is niet blij dat het ministerie van Volksgezondheid nu al een nieuwe vaccinatieronde heeft aangekondigd. ,,We hadden afgesproken dat de voorwaarden, timing en proces vooraf helder zouden zijn. Nu ontstaat er onrust die niet had gehoeven.”
Mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact zijn als eerste aan de beurt voor de herhaalprik. De eerste groep bestaat uit patiënten die ook elk jaar voor de griepprik worden uitgenodigd. Huisartsen moeten die selecties maken, maar hoe het proces nu gaat verlopen is niet duidelijk, stelt de LHV. Het roept volgens de vereniging vragen op bij de huisartsen en patiënten.
,,Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen, als er rekening wordt gehouden met de uitvoerbaarheid en ze goed ondersteund worden”, zegt huisarts en LHV-bestuurslid Guus Jaspar. ,,Het kan het ministerie van VWS niet ontgaan zijn hoe hoog de druk op de huisartsenzorg momenteel is. Houd daar dan ook rekening mee in je besluitvorming en communicatie.”
Scenario’s
Het OMT legde Kuipers een aantal scenario’s voor, variërend van alleen inenten van risicogroepen tot deze massale prikronde. Het kabinet kiest ervoor om iedereen van 12 jaar en ouder een nieuwe vaccinatie aan te bieden. Al is de vraag hoe hoog de opkomst zal worden.
De herfstprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronavaccinatie of een doorgemaakte besmetting. ,,Er wordt gevaccineerd met vaccins die geüpdatet zijn. Deze vaccins moeten dan wel eerst geregistreerd worden door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).” Pfizer en Moderna zijn al ver met hun update. Naar verwachting in september komt er een EMA-stempel op en kunnen ze gebruikt worden.
Lees verder na de foto
Op peil
Boost- en herhaalprikken zijn volgens experts nodig om de verdedigingsmuur tegen het virus op peil te houden, de bescherming door vaccinaties neemt af na verloop van tijd. Volgens de laatste RIVM-rapportage beschermt de recente herhaalprik de 60-plussers voor 77 procent tegen ziekenhuisopname en 80 procent tegen ic-opname. Maar mensen die vorig jaar alleen de basisserie vaccinaties haalden, zijn nog nauwelijks beschermd tegen ziekenhuisopname, constateert het RIVM.
Lagere vaccinatiegraad
Overigens neemt de vaccinatiebereidheid af naarmate het virus langer rondgaat en muteert in mildere varianten. De opkomst bij de eerste prikken begin 2021 was nog dik 80 procent onder alle volwassenen, terwijl maar net iets meer dan de helft van de uitgenodigde 60-plussers afgelopen voorjaar een herhaalprik ging halen. Afgelopen weken kregen de ouderen uit de doelgroep een herinneringsbericht om alsnog de vaccinatie te halen.