Kabinet wil avondklok van 20.30 tot 04.30 uur

Het kabinet wil de coronamaatregelen weer verzwaren. Het komt nu met een avondklok en strengere regels rond reizen, visite en quarantaine. Die avondklok zou mogelijk op vrijdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur. Winkels, ook supermarkten, moeten dicht om 20.15 uur.

BEELD ANP

Dat plan hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer . De avondklok moet gaan gelden tot 10 februari. De Kamer moet nog wel instemmen met de voorstellen.

Steun vanuit de Kamer is belangrijk voor het kabinet: “We willen zo een groot en ingrijpend besluit niet nemen zonder parlementaire steun. Daarom treedt het kabinet hierover heden in overleg met de Tweede Kamer. En als er voldoende steun is neemt het kabinet het definitieve besluit.”

Eerder leek er geen meerderheid te zijn voor de avondklok, maar PvdA, GroenLinks en SP zouden er wel oren naar hebben om het aantal besmettingen van de Britse variant te drukken.

Het grote doel van de extra maatregelen is om op 9 februari de scholen te kunnen heropenen. Volgens het kabinet is bewust voor 20.30 uur gekozen. “Omdat het de bedoeling is dat het gedrag wordt aangepast en dat de sociale contacten in de avonduren afnemen. Een latere begintijd sorteert naar verwachting minder effect.”

Minder visite

Het kabinet wil naast de avondklok ook het advies voor visite thuis aanscherpen: mensen zouden dan niet twee, maar nog maar één bezoeker moeten ontvangen. Daarnaast gaat het kabinet strengere eisen stellen aan mensen die naar ons land reizen. Zij moeten nu al een negatieve testuitslag tonen voor vertrek, maar moeten straks ook nog een sneltest doen. Bovendien kan de overheid waarschijnlijk straks dwangsommen of boetes opleggen aan mensen die niet in quarantaine gaan, wanneer zij of naasten zijn besmet.

Golf

De avondklok zelf is een ingrijpende maatregel, maar volgens het kabinet noodzakelijk. Volgens virologen heeft naar schatting nu ongeveer 10 procent van de besmette mensen de Britse variant. Dit percentage kan in februari oplopen tot boven de 50 procent, waardoor een derde golf in de zorg ontstaat.

Dus moeten de contactmomenten, vooral tussen jongeren, verder worden teruggebracht. Alleen mensen met een vitaal beroep mogen tijdens de spertijd op straat komen. Wel mogen mensen hun huisdier uitlaten. Gisteravond lag er een voorstel op tafel voor een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur, maar daarover was nog niet besloten. Overtreding van de regels levert een boete op van 95 euro, maar geen strafblad. De avondklok gaat op zijn vroegst vrijdag in.

De plannen op rij:

-Een avondklok, van 20.30 uur tot 04.30, vanaf vrijdag, tot 9 februari.

-Visite thuis terugbrengen van twee personen naar één persoon.

-Het kabinet gaat strengere eisen stellen aan mensen die naar ons land reizen. Zij moeten nu al een negatieve testuitslag tonen voor vertrek, maar moeten straks ook nog een sneltest doen. Voor het Verenigd Koninkrijk,Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika geldt vanaf 23 januari een vliegverbod.

-De overheid wil straks dwangsommen of boetes opleggen aan mensen die niet in quarantaine gaan, wanneer zij of naasten zijn besmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*