Alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en bij Toeslagen, worden kwijtgescholden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen vandaag bekendgemaakt. Twee advocaten die gedupeerden bijstaan zetten hun zaken, ondanks de blijdschap bij de ouders, wel door.
Vorige maand maakte Van Huffelen bekend dat alle slachtoffers recht hebben op ten minste 30.000 euro. ,,Ik vind dat ouders een volledig schone lei verdienen, zodat zij het bedrag aan compensatie kunnen gebruiken om écht een nieuwe start te maken”, aldus Van Huffelen. ,,We willen dat ze het bedrag dat ze aan compensatie krijgen ook echt kunnen houden.”
We willen dat ze het bedrag dat ze aan compensatie krijgen ook echt kunnen houden
Alles over de toeslagenaffaire en de val van het kabinet hoor je in de podcast Politiek Dichtbij:
Overheid vaak grootste schuldeiser
De Tweede Kamer had het kabinet eerder opgeroepen om maatregelen te treffen zodat de compensatie niet meteen in de zakken van schuldeisers zou verdwijnen. Daarbij werd vooral gekeken naar de overheid zelf, die in veel gevallen de grootste schuldeiser is.
Eind vorige week stapte de beroepsvereniging van bewindsvoerders nog uit overleg met het kabinet. Reden was dat de Belastingdienst als schuldeiser vooraan zou staan als gedupeerden tussen nu en 1 mei hun 30.000 euro gestort zouden krijgen. Volgens de Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) zou die praktijk ‘desastreus’ uitpakken: in een doorsnee situatie zou ruim 13.000 euro van het compensatiebedrag dat de Belastingdienst uitkeert door diezelfde Belastingdienst worden ingehouden, bleek uit berekeningen van de BBW.
Andere partijen
Hoewel er nu een oplossing is voor schulden die uitstaan bij de overheid, is het nog onduidelijk wat er gebeurt met schulden die uitstaan bij andere partijen. De staatssecretaris roept private schuldeisers op het voorbeeld van de overheid na te volgen. Ze is daarover nog met hen in gesprek.
Dit is een steun voor de toekomst, maar er moet nog worden afgerekend met het verleden
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten dat banken in gesprek zijn met de overheid over die oproep. Volgens de NVB is het nieuws nog erg vers en hebben de banken het verzoek hierover van de staatssecretaris pas net vernomen. De banken willen binnenkort gezamenlijk een standpunt innemen, laat een woordvoerder weten.
Woningcorporaties staan ‘welwillend’ tegenover de actie. Maar ze willen wel eerst met elkaar in overleg, laat corporatiekoepel Aedes weten. ,,Woningcorporaties zorgen altijd voor persoonlijke oplossingen als mensen betalingsachterstanden hebben. We bespreken de oproep dan ook met onze leden.”
Een woordvoerder van energiebrancheclub Energie-Nederland kon maandagavond nog niet direct met een reactie komen.
Advocaten toeslagenaffaire zetten zaak door
Advocaat Vasco Groeneveld zegt dat zijn cliënten die zijn getroffen door de toeslagenaffaire blij zijn met het kwijtschelden van de overheidsschulden, maar hij zet de zaak die hij tegen (oud-)bewindspersonen heeft aangespannen door. Ook advocaat Sébas Diekstra zet zijn zaak tegen de Belastingdienst door.
Groeneveld zegt dat het nieuws dat vandaag naar buiten werd gebracht door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) door zijn cliënten met gejuich is ontvangen. ,,Ik heb berichten van gejuich en blijdschap ontvangen”, aldus Groeneveld. ,,Dit is een steun voor de toekomst, maar er moet nog worden afgerekend met het verleden.”
Groeneveld heeft een zaak aangespannen tegen vijf (oud-)bewindslieden, onder wie de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken).
Ook Diekstra zegt dat zijn procedure om strafrechtelijk onderzoek af te dwingen naar mogelijke strafbare feiten gepleegd door de Belastingdienst wordt doorgezet. ,,Deze rigoureuze maatregel legt de incompetentie van dit kabinet, om adequaat en tijdig tot een fatsoenlijke compensatie van de slachtoffers over te gaan, nogmaals bloot”, vindt Diekstra. Hij begon namens een van de gedupeerde ouders een procedure om alsnog vervolging van de Belastingdienst voor de affaire gedaan te krijgen, nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege de kindertoeslagaffaire.