In de zoektocht naar extra lockdown-maatregelen is de avondklok een van de laatste opties, melden Binnenhof-bronnen. Al blijft er weerstand bij partijen, burgemeesters en politiebonden. ‘Wie is er nu op straat zo laat?’ Vandaag wordt de knoop doorgehakt.
Volgens diverse ingewijden ligt de maatregel van een nachtelijk verbod om naar buiten te gaan nog op tafel als extra ingreep om verspreiding van het coronavirus te remmen, maar de burgemeesters hebben zich tijdens het Veiligheidsberaad gisteravond verzet tegen het middel: ,,Voorzitter Bruls zal dat vandaag ook inbrengen in het overleg met de ministers”, aldus een bron. Burgemeester Hubert Bruls zelf wil niet vooruitlopen op de persconferentie van vanavond: ,,Ik ga hier nu niet op in.” Ook binnen de coalitie klinkt kritiek: ,,Wat helpt dit nog extra, wie is er in de winter zo laat nog buiten?”, zegt een bron. Adviseurs van het Outbreak Managament Team (OMT) herhalen geregeld dat een avondklok uit epidemiologisch oogpunt ‘een positief effect kan hebben’. ,,Dit lijkt een instrument waarmee je blijvende hotspots sterker kunt aanpakken”, schreef het OMT bijvoorbeeld begin november.
Gebrek aan draagvlak
Maar tot dusver ontbrak het politiek en bestuurlijk aan draagvlak voor de ingreep. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich uit tegen de avondklok, het Veiligheidsberaad toonde zich vorige maand eveneens kritisch. En toen in het Catshuis eind oktober gesproken werd over een harde lockdown werd de avondklok in een discussiestuk nog ‘ingrijpend, juridisch complex en ongericht’ genoemd.
Het kabinet hield de maatregel wel achter de hand voor het geval het virus zich alsnog sneller zou verspreiden, maar invoer bleek steeds niet nodig of nuttig.
Maar dat was onder een ander gesternte, toen de nieuwe varianten van het virus nog niet hadden toegeslagen.
Vandaag komt het ministerieel crisisteam nog bijeen, om 19.00 uur vanavond geven premier Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie over het coronavirus. Hoewel de dagelijkse aantallen infecties dalen en de situatie in de ziekenhuizen stabiliseert, heerst er onder experts veel onrust over de nieuwe en besmettelijke Britse variant van het virus.
Vooraf is al uitgelekt dat de regering koerst op een verlenging van de harde lockdown die sinds half december van kracht is. Zo zal een groot deel van het sociale en economische leven in Nederland tot 9 februari op slot blijven. Volgens een bron zijn alle resterende lockdownmaatregelen – avondklok, totaal bezoekverbod, uitgebreidere winkelsluiting – bespreekbaar, al lijkt daar niet in de complete coalitie genoeg draagvlak voor.
Mogelijk kan wel het basisonderwijs op 25 januari open, als onderzoek naar de Britse mutant af is en de coronastatistieken die ruimte bieden.
De politiebonden zien het invoeren van een avondklok niet zitten. Ze voorzien grote problemen bij het handhaven daarvan. ,,We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden’’, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. ,,Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven, we kunnen niet op iedere straathoek controleren.’’
Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) krijgt vanmorgen veel bezorgde reacties van leden, die waarschuwen voor de consequenties van een avondklok. ,,Het wordt heel intensief voor de handhaving. We hebben nu al moeite met het verwerken van alle 112-meldingen en het dichten van roosters. Een avondklok betekent een flink capaciteitsprobleem’’, meent Struijs