GGD Haaglanden wil in het nieuwe jaar zo snel mogelijk beginnen met het vaccineren van zorgmedewerkers, maar wanneer dat precies kan is nog niet duidelijk. Vanwege de temperatuur waarop het Pfizer-vaccin bewaard moet worden, -75 graden, worden de prikken vanuit één centraal punt uitgedeeld.
Terwijl een groot deel van het land reikhalzend uitkijkt naar het coronavaccin, is nog altijd niet duidelijk wanneer de eerste zorgmedewerkers ingeënt kunnen worden. Goedkeuring door het Europese medicijnagentschap wordt aan het einde van deze maand verwacht. Minister Hugo de Jonge zei eerder deze maand dat er alles aan wordt gedaan om al in de eerste week van januari te beginnen met de vaccinatieoperatie. Een exacte datum heeft de GGD nog niet, mede doordat ze niet weet wanneer de eerste van de miljoen Pfizer-doses binnen komen.
,,De datum is in eerste instantie afhankelijk van de goedkeuring van het vaccin”, licht een woordvoerster van de GGD toe. ,,Vervolgens moet er nog veel voorbereid worden op het gebied van logistiek, materiaal en personeel. We doen ons uiterste best, maar of we op 4 januari al kunnen vaccineren is nog niet duidelijk.”
Bijspringen
Medewerkers van verzorgingshuizen, waar veel kwetsbare ouderen wonen, zullen de inentingen als eerste ontvangen. Daarna is het personeel dat in de gehandicaptenzorg werkt en de thuiszorg aan de beurt. Medewerkers van de GGD zelf vallen niet in die groepen en zij zullen dus niet als een van de eersten ingeënt worden.
Daar zullen in eerste instantie tientallen handjes voor nodig zijn. Mogelijk gaat een deel van prikken door personeel van die instellingen zelf gezet worden. Daarnaast kan ook het Rode Kruis bijspringen als het nodig is. Over de exacte locatie moet nog een besluit vallen. Gezien de extreme bewaartemperatuur van het Pfizer-vaccin, -75 graden, wordt hier één centrale locatie in de regio Haaghanden voor gezocht. Daarvoor komen nu nog twee plekken in aanmerking. Verdeeld over het hele land moeten op die manier totaal zo’n dertig priklocaties worden opgezet.
Halverwege januari zou een tweede vaccin officieel goedgekeurd moeten worden, zo is de verwachting. Het gaat om het middel van Moderna. Die zou 400.000 doses kunnen leveren in de daaropvolgende maanden. Terwijl Pfizer in die periode nog eens 1,6 miljoen vaccins levert.
Volgorde vaccineren
Na de zorgmedewerkers moeten de bewoners van de zorginstellingen – ouderen en gehandicapten – ook zo snel mogelijk een inenting krijgen. Zij moeten met het Moderna-vaccin ingeënt worden. Daarna is het de beurt aan medische risicogroepen en ouderen.
Uiteindelijk heeft de GGD de taak om zo’n 550.000 mensen tussen de 18 en de 60 jaar te vaccineren. Dat kan niet vanuit één centrale locatie. Hier zullen dus, net als bij de teststraten het geval was, meerdere plekken moeten worden ingericht. Hoeveel dat er moeten worden en waar die komen, is nog niet duidelijk.
Zorgorganisaties in de regio zijn al druk bezig met de voorbereidingen op de inentingsoperatie in hun tehuizen. De bewoners worden aangemoedigd om een vaccin toe te laten dienen, maar ze zullen hiertoe niet verplicht worden.