In België wordt in de nacht van zondag op maandag een verstrengde lockdown van kracht. Dat betekent onder meer dat niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten. Ook wordt de herfstvakantie verlengd tot 15 november. De lockdown gaat volgens premier Alexander De Croo vier tot zes weken duren.
De afgelopen week werd duidelijk dat België het zwaarst getroffen land van Europa is geworden. Er waren al maatregelen doorgevoerd, waaronder de sluiting van cafés en restaurants, maar de roep om een lockdown werd steeds luider. Met name de ziekenhuizen sloegen alarm. Er kwamen simpelweg teveel patiënten bij, zowel in de gewone bedden als op de intensive care. Premier De Croo zei tijdens de persconferentie dat er de afgelopen week 100.000 landgenoten besmet zijn geraakt.
Eén knuffelcontact
De bedoeling is dat de komende periode, ‘zo lang als nodig’, alle fysieke contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Mensen mogen buitenshuis vier mensen blijven ontmoeten, zij het met mondkapje en op 1,5 meter afstand. Samenscholingen van meer dan vier mensen zijn verboden. Thuis mag er per persoon maar één zogenaamd ‘knuffelcontact’ worden ontvangen. ,,Meer vrienden en familie kunnen we thuis niet toelaten”, zei de premier. ,,Het risico is gewoon te groot.” Voor alleenstaanden wordt een uitzondering gemaakt: zij krijgen een extra knuffelcontact.
Ook alle niet-essentiële winkels gaan dicht. Ze mogen wel een afhaalservice opzetten. Mensen in niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen voorlopig niet aan het werk. Supermarkten blijven wel open. ,,Hamsteren heeft dus geen zin”, zei de premier. De regering deed een oproep om vooral te kopen of te bestellen bij Belgische winkels, en niet bij buitenlandse sites.
‘Laatste kans’
Thuiswerken wordt verplicht. Bedrijven kunnen wel doordraaien, op voorwaarde dat er mondmaskers worden gedragen en goed geventileerd wordt. De scholen blijven zeker tot 15 november dicht. De bedoeling is dat daarna weer ‘met een schone lei’ gestart kan worden. Dierentuinen en vakantieparken moeten ook dicht. Op begrafenissen zijn nog maar vijftien mensen toegestaan. De regering roept iedereen op zoveel mogelijk binnen te blijven, maar er komt geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Ook de grenzen worden niet gesloten.
,,Dit zijn de maatregelen van de laatste kans”, zei premier De Croo. ,,Het ligt nu in onze handen, in uw handen. Het gaat economisch zwaar worden, maar de verschillende regeringen zullen u steunen. We gaan niemand laten vallen. Dit is een moment van solidariteit. Het gaat enkel en alleen lukken als we allemaal doen wat nodig is.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus: