De afschaffing van het bonnenquotum heeft een negatief effect op de verkeersveiligheid gehad. Dat zegt de hoogste verkeerspolitieman Egbert Jan van Hasselt bij zijn vertrek. ,,De politie moet verkeersovertreders weer vaker aan de kant zetten.”
Het bonnenquotum werd door de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten afgeschaft per januari 2011. Gevolg was dat het aantal verkeersbekeuringen in dat jaar meteen met ruim een miljoen kelderde. ,,Dat heeft achteraf gezien een negatief effect op de handhaving van de verkeersveiligheid gehad, waar we pas sinds enige tijd aan het uit krabbelen zijn”, stelde Van Hasselt dinsdagmiddag tijdens een symposium met diverse verkeersexperts ter gelegenheid van zijn pensioen. De omvorming van de politie tot een Nationale Politie heeft vervolgens ook niet meegeholpen. ,,De Nationale Politie startte met een waaier van prioriteiten, maar verkeer hoorde daar niet bij.”der boetes in Noord-Nederland (want politie controleert minder)
Privacy
Volgens PG Rinus Otte, in het college van Procureurs-Generaal (de leiding van het Openbaar Ministerie) belast met verkeer, handhaaft de politie te weinig. Mede daardoor is de decennia lange daling van het aantal verkeersdoden en gewonden gestopt. ,,Het aantal staandehoudingen van verkeersovertreders is fors gedaald.” Hij snapt dat de politie niet zomaar een blik extra verkeersagenten kan opentrekken. ,,Extra aandacht voor criminele ondermijning en terreurbestrijding gaat ten koste van capaciteit elders.” Vandaar dat de politie volgens Otte bij de jacht op verkeersovertreders veel meer moet inzetten op slimme technologie. ,,We moeten komende tien tot twintig jaar meer met camera’s gaan monitoren.”
Ook moeten de camera’s in bestaande flitspalen meer overtredingen kunnen registreren, suggereert hij. Dergelijke surveillance gaat wel ten koste van de privacy van automobilisten. ,,Dat valt of staat bij de politiek om de privacy minder vooraan te laten staan.” Hij wijst op vragen als: wat doet de overheid met die informatie, wie heeft er toegang toe en mag de politie die gegevens ook voor andere zaken gebruiken? ,,Wat mij betreft moet dat kunnen.”
Waarschuwen
Scheidende hoogste verkeerspolitieman Van Hasselt geeft zijn opvolger Paul Broer eveneens mee de handhaving op te schroeven. ,,Ik ben het eens met procureur-generaal Otte dat we te weinig handhaven. We moeten verkeersovertreders vaker aan de kant zetten. Niet eens om ze te bekeuren, vermanend toespreken en waarschuwen heeft eveneens effect. Volgens Van Hasselt zijn politiemensen ook podiumkunstenaars. ,,Als ik een overtreder langs de weg vermanend toespreek rijden er honderd automobilisten langs die dat zien. Dat effect moet je niet onderschatten.”
Van Hasselt wil de 661 verkeersdoden en bijna 22.000 zwaargewonden persoonlijk maken. ,,Achter dat anonieme getal zit een meneer Jansen of mevrouw Pietersen. Als je dat doet zijn mensen veel meer geneigd zich te gedragen.” Dat uit de anonimiteit halen kan ook door onder meer aandacht in lokale media.
Volgens Nelly Vollebregt, voorzitter van de Vereniging van Verkeersslachtoffers moet de politie weer minder ‘oom agent’ worden en meer autoriteit zijn. ,,Ik bedoel niet onvriendelijker, maar wel met meer distantie. En neem vaker het rijbewijs in, laat zien dat er consequenties zijn. Door elektronisch toezicht met een bon op de mat gaan mensen zich niet beter aan de regels houden.”