Haagse fietsers mogen overdag niet meer door winkelstraten: ‘Het is te gevaarlijk, te chaotisch’

Den Haag gaat fietsers weren uit de winkelstraten in het centrum. Vanaf oktober mogen ze vanaf 11.30 uur tot 18.00 uur (en donderdags tot 21.00 uur) alleen nog met de fiets aan de hand door het winkelgebied. ‘Winkels open, fietsers lopen’, zo heet de nieuwe aanpak van de gemeente.

Lex de Jonge 16-07-20, 06:00

,,Het is te druk geworden in de Haagse binnenstad”, zegt wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit). ,,Er zijn de laatste jaren steeds meer bezoekers naar Den Haag gekomen en ook het fietsen neemt een steeds hogere vlucht. De combinatie van fietsers en voetgangers in de winkelstraten is eenvoudigweg te gevaarlijk, te chaotisch geworden.”

Om de fietsers niet van alle routes door de Haagse binnenstad te verbannen zijn er wel wat uitzonderingen gemaakt. Over het Spui mogen Hagenaars  bijvoorbeeld op elk gewenst moment blijven fietsen. Ook kunnen ze dan via Lange Poten, vóór het Binnenhof langs, naar het Lange Voorhout en vervolgens richting station Den Haag Centraal.

Ongelukken

Aan het Noordeinde klagen winkeliers al jaren steen en been over het gevaar van fietsers voor winkelend publiek. Ook op het Plein zijn er zorgen en ergernissen. Bovendien waarschuwden wijkagenten wethouder Van Asten dat ze vaker kleine ongelukken zien gebeuren en ‘liever gisteren dan vandaag’ fietsers uit de winkelstraten zien verdwijnen.

Van Asten: ,,Veel bezoekers van buiten Den Haag hebben helemaal niet door dat er ook fietsers door de winkelstraten mogen rijden.  En sommige fietsers  hebben een houding van: ‘Ik mag hier fietsen, wat doe jij hier?’ Dat werkt dus niet.  Het kan niet zo zijn dat je als bezoeker een winkel uitstapt en dan opeens een fietser in je nek hebt.”

Verboden

De wethouder heeft er bewust  voor gekozen om de nieuwe regeling pas om 11.30 uur ‘s morgens in te laten gaan. Tot die tijd mogen vrachtwagens in de binnenstad ook laden en lossen. ,,Dan kan ik niet zeggen: maar het is voor de fietsers verboden.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*