Acht coronapatiënten overleden, 267 nieuwe besmettingen in regio Rotterdam-Rijnmond

Het aantal coronapatiënten dat in de regio Rotterdam-Rijnmond is overleden, is gestegen met acht naar vijftig in totaal. Er zijn 267 positieve testen gemeld op 2 april, veel meer dan de voorgaande dagen. Dit komt volgens de GGD omdat besmettingen direct worden gemeld en omdat zorgpersoneel laagdrempelig wordt getest bij het lab van STAR MDL.

Het totaal aantal overleden coronapatiënten dat bekend is bij de GGD, is nu vijftig. Het totale aantal besmettingen is 1190, waarvan de meeste uit Rotterdam en Goeree-Overflakkee. Dat laatste is opvallend omdat dit een kleinere gemeente is met nog geen 50.000 inwoners. Een uitbraak in woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk heeft aan negen bewoners het leven gekost en er zijn veertig bewoners besmet geraakt.

Laboratorium

Sinds kort is er bij STAR MDL in Rotterdam een lab bijgekomen dat op corona kan testen. Zorgpersoneel wordt daar laagdrempelig getest. Dat is volgens de GGD een van de redenen van de snelle stijging. Ook is de registratie verandert, waardoor besmettingen direct worden verwerkt. Die zorgt dan eenmalig voor een optelsom van besmettingen van iets langer geleden en van de laatste 24 uur.

Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn 427 regiogenoten opgenomen (of geweest)  in een ziekenhuis. Dat zijn er 38 meer dan gisteren. Dit is in lijn met de vorige dagen, toen het aantal opnames ook met rond de 40 patiënten steeg. Relatief gezien zijn de inwoners van Goeree-Overflakkee, Krimpenerwaard, Ridderkerk en de Hoeksche Waard het vaakst opgenomen in het ziekenhuis.

Bij de Hoeksche Waard steeg het aantal met vijf, de meeste na Rotterdam. De cijfers van het RIVM zijn slechts een indicatie van het verloop van het aantal ernstig zieke mensen in de regio. Soms zit er een vertraging in het melden. Bovendien zijn er ook ernstig zieke oudere die in het verpleeghuis verblijven.

Capaciteit

Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC en ook voorzitter van het landelijke netwerk acute zorg, stelde vanmiddag tijdens een persconferentie dat er nog voldoende capaciteit is op de intensive care. Als iemand toch niet wordt opgenomen, ondanks dat die achteruit gaat, wordt dat besluit puur op medische gronden genomen. ,,We kijken of iemand baat heeft bij een verblijf op de ic of in het ziekenhuis. We weten dat als iemand op de ic beademd wordt, dat hij veelal weken moet blijven liggen. Dat heeft een grote impact op het lichaam, zeker bij een kwetsbare oudere.’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*