Rutte richting ‘cruciaal’ weekend: blijf écht thuis

Premier Mark Rutte heeft opnieuw met klem opgeroepen om dit weekeinde zoveel mogelijk ‘thuis te blijven’.

Hij zei dat tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Na het vorige weekend zag het kabinet noodzaak om striktere regels op te leggen en boetes in te stellen voor mensen die toch met groepen op straat gaan, of te weinig afstand houden.

Het advies om afstand te houden werd dat weekeinde door velen in de wind geslagen. In bossen, parken en op stranden waren grote groepen mensen tegelijkertijd aan het wandelen gegaan. Het gevaar op besmetting is daardoor vele malen groter.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad.

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad. © ANP

Rutte begrijpt de neiging er dit weekend op uit te trekken, maar waarschuwt toch. ,,Ik snap hoe ingrijpend het is, maar mijn oproep blijft: blijf thuis.”

Rutte zei eerder dat als er toch niet geluisterd zou worden, een volgende stap een volledigelockdown zou zijn. Maar hij wil daar het liefst niet aan. In die zin is het komende weekeinde cruciaal.

Rutte wilde op zo’n maatregel nu niet vooruitlopen. Hij ziet tot zijn vreugde nu al ‘een kentering’. Meer mensen houden afstand of blijven binnen, stelt hij. ,,Je merkt ook dat het rustiger is op straat, de politie merkt dat ook. Er is echt een verschil tussen voor en na het vorige weekend, dus ik vertrouw op het gezonde verstand van mensen. Weet ook dat er gehandhaafd kan worden nu. Maar laat het niet zo ver komen. Houd je er zelf aan.”

De premier wil niet speculeren over wat er gaat gebeuren als zijn oproep toch genegeerd wordt. ,,Dat zijn ‘als-dan-vragen’ waar ik niet op in wil gaan. Maar ik heb echt goede hoop.”

Netflix

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie) hamerde er na de ministerraad op: blijf uit elkaars buurt. ,,Leg je er bij neer dat het een saaier weekend wordt. Lees een boek, heb een goed gesprek, zet Netflix aan, maar blijf zoveel mogelijk binnen.”

Luister ook naar de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal over de coronacrisis:

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) na afloop van de wekelijkse ministerraad. © ANP

Winkelen

Opmerkelijk genoeg zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken) deze week wel dat mensen kunnen blijven winkelen. Hij bedoelde dat niet als aanmoediging, zo verduidelijkte hij vanmiddag. ,,Ik wil wel zeggen dat sommige aankopen nodig blijven, dus blijf die ook doen. Maak van winkelen geen uitje, maar we hebben ook bedrijvigheid nodig om Nederland vitaal te houden.” Hij sprak van de ‘anderhalve-meter-economie’.

Premier Rutte haalde ook nog uit naar mensen die hebben gespuugd en gehoest richting controleurs in het openbaar vervoer en naar agenten. ,,Dat is echt onaanvaardbaar en echt zó asociaal. Dat heeft een enorme impact. Er worden gelukkig ook pittige straffen tegen geëist.”

Nieuwe data over Nederlandse coronapatiënten

Bijna een op de vijf coronapatiënten in het ziekenhuis lijkt verder gezond,blijkt uit cijfers van het RIVM-cijfers gepubliceerd op 25 maart.

  • Hoe ouder en kwetsbaarder, hoe zieker. En des te groter de kans om te overlijden.
  • Bijna 30 procent van de overledenen is 80 tot 84 jaar oud
  • Na China en Italië worden ook in Nederland mannen zwaarder getroffen dan vrouwen
  • Ruim de helft van alle opgenomen mensen heeft nog andere gezondheidsproblemen

Lees hier alles over de nieuwe data

 

 

door Jaap van Zessen, laatst gewijzigd op27-03-2020, 16:34
18 seconden
context

Welke maatregelen gelden in Nederland tegen verspreiding van het coronavirus?

Het RIVM heeft richtlijnen en draaiboeken hoe een epidemie het beste kan worden aangepakt, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Dit is om Nederland zo goed mogelijk voor te bereiden op de uitbraak van een ernstige ziekte. Bekijk hier alle maatregelen 

door Jaap van Zessen, laatst gewijzigd op27-03-2020, 16:49
9 seconden
uitleg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*