Deuren verpleeghuizen gaan op slot, Nederland neemt nog te weinig afstand

Alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen gaan onmiddellijk op slot voor bezoekers. Volgens het kabinet is deze maatregel nodig omdat ouderen zeer kwetsbaar zijn voor de corona-uitbraak.

Het besluit houdt in dat deuren gesloten worden voor iedereen die niet noodzakelijk is voor zorgverlening. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor ouderen die in de stervensfase zitten. In dat geval blijft er de mogelijkheid om afscheid te nemen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neemt het coronadossier over van de vandaag afgetreden minister Bruno Bruins. Hij spreekt van een ingrijpende maatregel. ,,Geen bezoek, dat kan even niet meer”, aldus de CDA’er. Volgens de bewindsman is het aannemelijk dat de maatregel ook na 6 april in stand wordt gehouden om juist de meest kwetsbare mensen extra te beschermen.

Binnen de verpleeghuissector is er begrip voor het besluit geen bezoek meer toe te staan. ,,Ondanks de regelingen die we hadden getroffen, zoals de regel dat er maar één bezoeker per cliënt per dag mocht komen, zagen we het virus heel snel de huizen in komen”, zegt Conny Helder, bestuurslid van Actiz, branchevereniging van zorgorganisaties.

,,In Brabant heeft het merendeel van de verpleeghuizen al één of meerdere coronagevallen, waarvan sommige echt heel veel. Als we dat in de rest van Nederland nog willen voorkomen, moeten we deze maatregel gewoon nemen, hoe afschuwelijk we dat ook vinden.”

Anderhalve meter afstand

Premier Mark Rutte is nog niet te spreken over de manier waarop Nederland met de voorschriften omgaat die het kabinet eerder heeft gecommuniceerd. Hij ziet vooral dat mensen het nog niet altijd even nauw nemen met de regel dat er anderhalve meter afstand tussen elkaar bewaard moet worden. ,,Je ziet dat we dit als samenleving nog niet hebben geïnternaliseerd”, aldus Rutte.

Hij bracht eerder op de dag een bezoek aan een supermarkt. Vakkenvullers beklaagden zich er bij hem over dat klanten soms heel weinig afstand bewaren. Rutte: ,,Zij zeiden tegen mij dat mensen naar producten grijpen en in de nek staan te hijgen.”

Alles wat je moet weten over het coronavirus

door Jaap van Zessen, laatst gewijzigd op19-03-2020, 19:03
13 seconden
context

Park

Mensen in h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*