Belastingdienst zet terugvordering stop voor meer ‘toeslagenouders’

UPDATEDe Belastingdienst gaat tijdelijk geen toeslagen terugvorderen van meer ouders die denken onterecht als fraudeur te zijn bestempeld. In november werd het terugvorderen al stopgezet voor duizenden ouders die vermoedelijk slachtoffer zijn geworden van de aanpak van specifieke fraudeteams.

Tijdens het gesprek van minister van Financiën Wopke Hoekstra vorige maand met zo’n tweehonderd gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire, kreeg hij veel vragen over deze regeling. Ouders die in speciale ‘CAF-zaken’ mogelijk onterecht als fraudeurs zijn behandeld, hoeven daarom even geen toeslagen terug te betalen. Die regeling zal nu ook gelden voor andere ouders die zich melden omdat ze vermoeden in een vergelijkbare situatie te zitten.

In oktober oordeelde de Raad van State dat de Belastingdienst zich menselijker moet opstellen bij het uitkeren en stopzetten van toeslagen. De hoogste bestuursrechter vindt dat er een einde moet komen aan het terugvorderen van de volledige kinderopvangtoeslag – die wordt overgemaakt als voorschot – als blijkt dat ouders iets te veel hebben ontvangen. Die ‘alles-of-niets’-regeling moest fraude tegengaan, maar bracht sommige ouders in grote financiële problemen.

Harde ingreep

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de nieuwe staatssecretaris van Toeslagen, Alexandra van Huffelen, dat in 2014 al werd ingezien dat het volledig terugvorderen een ‘harde ingreep’ was. Hier is tussen ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Financiën over gesproken. Maar doordat nieuwe fraudezaken de kop opstaken, is ‘dit signaal op de achtergrond geraakt’, aldus Van Huffelen. ,,Dit betreuren we zeer.”

Aanleiding

De ‘toeslagenaffaire’ begon nadat de Belastingdienst in 2014 besloot voor circa 300 ouders – de tellingen lopen uiteen – de kinderopvangtoeslag volledig stop te zetten en terug te vorderen. Aanleiding daarvoor was een onderzoek door een antifraudeteam. Zo bleek dat ouders onvolledige of onjuiste informatie hadden aangeleverd toen zij de toeslag aanvroegen. Soms ging het om een verkeerd ingevuld getal of een ontbrekend bonnetje. Toch greep de Belastingdienst keihard in.

Staatssecretaris Menno Snel van Financien maakt in december 2019 zijn aftreden bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over de door ouders ontvangen dossiers inzake de kinderopvangtoeslagaffaire.

Staatssecretaris Menno Snel van Financien maakt in december 2019 zijn aftreden bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over de door ouders ontvangen dossiers inzake de kinderopvangtoeslagaffaire. © ANP

Doordat gezinnen opeens honderden euro’s per maand misliepen en daarnaast ook bedragen uit jaren ervoor moesten terugbetalen, kwamen zij in grote financiële problemen. Zij moesten bijvoorbeeld gedwongen hun auto verkopen of hun woning uit.

Schadevergoeding

De Raad van State oordeelde in 2017 dat de toeslag niet direct stopgezet had mogen worden, omdat ouders nauwelijks tot geen kans hadden gekregen om hun fout te herstellen. Eind vorig jaar werd besloten dat de gezinnen recht hadden op een schadevergoeding. In ruim tweehonderd gevallen ging het om een bedrag tot 20.000 euro. Bij zeventig anderen viel de schadevergoeding hoger uit.

Bekijk hieronder onze video’s over de toeslagenaffaire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*