Universele oplader mogelijk verplicht in Europa: Europese Commissie bereidt wetgeving voor

De Europese Commissie wil fabrikanten van mobiele telefoons gaan verplichten die in de EU te leveren met een universele oplader. Ze bereidt een wetsvoorstel voor dat in het derde kwartaal van dit jaar voorgesteld wordt, zo staat in het vandaag gepresenteerde werkprogramma van de Commissie. De maatregel moet de opstapeling tegengaan van snoeren en stekkers die in vrijwel elk huishouden te vinden is.

De Europese Commissie dringt er al jaren bij producenten op aan vrijwillig één standaardoplader te voorzien. Maar daar kwam tot nog toe weinig van in huis.

Wetsvoorstel

Het Europees Parlement drong onlangs opnieuw aan op een universele oplader voor smartphones en vergelijkbare toestellen zoals tablets of e-books om de wirwar aan kabels en adapters terug te dringen en de afvalberg te verkleinen. Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie  zei een wetgevend initiatief te overwegen. Vandaag presenteerde de Commissie haar werkprogramma met de te verwachten wetsvoorstellen voor het komende jaar. En daarin staat inderdaad ook een voorstel voor ‘universele opladers van smartphones en gelijkaardige toestellen’. Het voorstel wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

De Commissie schatte eerder dat jaarlijks zo’n 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. De afvalberg zou volgens ramingen elk jaar groeien met 51.000 ton.

Apple

Het Amerikaanse Apple verzet zich alvast tegen uniforme opladers. De technologiegigant is één van de belangrijkste producenten van nieuwe soorten adapters: het bedrijf produceert in principe enkel opladers die compatibel zijn met de eigen producten (behalve bij de usb-c-kabel in de MacBooks en iPad Pro’s) en schakelt vaker over op een andere soort aansluiting dan de concurrent.

Volgens Apple zou een uniforme oplader de innovatie afremmen en Europese Applegebruikers schaden, omdat die hun huidige oplader zouden moeten vervangen. Bovendien zijn bepaalde Applefuncties niet mogelijk met een andere – eenvoudigere – aansluiting, klinkt het. ,,We hopen dat de Commissie naar oplossingen zal zoeken die de mogelijkheden van de industrie niet beperkt om de gebruikers innovatieve en nieuwe technologieën aan te bieden.”

Apple stelt dat een verplichte universele oplader een rem is op innovatie.

Apple stelt dat een verplichte universele oplader een rem is op innovatie.© thinkstock

In totaal komt de Europese Commissie dit jaar met een dertigtal nieuwe wetsvoorstellen.

Onder meer over cryptomunten, biodiversiteit en onderzoek naar kanker zitten plannen in de pijplijn, naast voorstellen om het asiel- en migratiebeleid te hervormen, de regels voor landen die EU-lid willen worden te herzien en de implementatie van de Green Deal te verzekeren. De Commissie neemt ook het nut van de stukjes van 1 en 2 eurocent onder de loep. Over dat laatste is nog geen definitieve beslissing genomen, verzekerde vicevoorzitter Sefcovic.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft daarnaast beslist om 34 wetsvoorstellen die nog door de vorige Commissie zijn uitgewerkt, te schrappen. Ze zijn niet langer relevant, of er is geen perspectief op een compromis tussen lidstaten en het Europees Parlement.

Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*