De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat uitzoeken of er overtredingen zijn begaan bij slachthuis Westfort in IJsselstein. Binnenlandredactie 31-01-20, 09:04 Laatste update: 09:14 121 1 Aanleiding vormt berichtgeving van RTL Nieuws op basis van undercoverbeelden die vorig jaar zomer bij het slachthuis zijn gemaakt door onderzoeksgroep naar dierenwelzijn Ongehoord. Daaruit zou blijken dat varkens vrachtwagens uit worden geslagen, kreupele varkens aan hun staart worden getrokken en zieke dieren worden opgejaagd. Lees ook Belgisch slachthuis krijgt boete opgelegd na uitlekken van horrorbeelden Belgisch slachthuis krijgt boete opgelegd na uitlekken van horrorbeelden Lees meer Volgens RTL Nieuws is op enkele beelden te zien dat dierenartsen van de NVWA gewoon staan toe te kijken als varkens worden geslagen. Soms zou zelfs te zien zijn dat dierenartsen zelf ook met een peddel varkens slaan. Varkens slaan mag niet, twittert de NVWA over de kwestie. ‘Zeker een dierenarts van de NVWA hoort dat niet te doen. Waar uit beelden blijkt dat dat wel gebeurt, is dat voor ons reden voor intern onderzoek.’ De tweet houdt volgens een zegsvrouw in dat de NVWA gaat kijken wat precies is gebeurd. ,,Daar betrekken we degenen bij die erbij zijn betrokken, in ieder geval ook een of meerdere NVWA-medewerkers.” Vrees Ongehoord stelt te vrezen voor wat er gebeurt in andere slachterijen. ,,Als de modernste slachterij van Nederland, die Beter Leven en biologisch vlees levert aan Ekoplaza en de Spar, zo met dieren omgaat, dan is de praktijk in andere slachterijen waarschijnlijk nog schokkender.” Westfort heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten geschrokken te zijn van de beelden. ,,Hardhandig opdrijven en slaan van varkens kan niet en mag niet. Wij nemen hiervoor de volledige verantwoordelijkheid.” Het bedrijf heeft naar eigen zeggen direct maatregelen genomen. Zo is het permanente cameratoezicht geïntensiveerd, is een eigen onderzoek ingesteld en zijn de regels ‘op stal’ aangescherpt. Te hoge productiesnelheid Minister Carola Schouten geschrokken te zijn van de vreselijke beelden. Ze vraagt om opheldering bij de NVWA en vindt dat de productiesnelheid waarop de dieren worden geslacht te hoog ligt. Volgens haar ligt de nadruk te veel op kostenbesparing en gaat dit ten koste van het dierenwelzijn. Nu blijkt dat er nog altijd veel mis is in slachthuizen, is het aan de politiek om normen op te leggen. Daarin wordt vastgelegd hoe snel er geslacht mag worden, aldus de minister.

Moskou neemt een videoanalysesysteem in gebruik dat via beveiligingscamera’s in de stad live gezichten op beelden kan herkennen. Volgens het bedrijf dat het systeem ontwikkelde, gaat het om het grootste in zijn soort.

Techredactie/Tweakers

Hoewel niet bekend is hoeveel camera’s aangesloten zijn, zegt topman Alex Minin tegen Forbes dat het gezichtsherkenningssysteem in Moskou de grootste ter wereld is, wat betreft het live herkennen van gezichten. De techniek zou in combinatie met honderdduizenden camera’s kunnen functioneren.

Maker NtechLab claimt twee jaar aan de techniek gewerkt te hebben. Het systeem kan een match maken van een gezicht via live beelden met dat van een crimineel in een fotodatabase van de politie. Als dat het geval is, krijgen agenten een notificatie via de FindFace-app.

NtechLab zou ook een prototype hebben van een slimme bril waarin de techniek geïntegreerd is. Agenten zouden dan tijdens het lopen door de stad notificaties krijgen zodra gezichten van criminelen in beeld komen. Voor de overeenkomst met Moskou zou het bedrijf omgerekend minstens 2,9 miljoen euro hebben ontvangen.

Zorgen

Er zijn veel zorgen rondom het gebruik van de camera’s en software. In China gebruiken de autoriteiten massaal gezichtsherkenning om goed gedrag aan te moedigen en criminelen te pakken. De Chinese politie kan de werkgever en woonomgeving van de overtreder op de hoogte kan stellen. Die publiekelijke vernedering heeft ook gevolgen voor de kredietwaardigheid en verzekeringspremies van de ‘dader’. Dat gebeurt al bij het oversteken van de weg bij een rood licht.

China heeft naar schatting zo’n 200 miljoen observatiecamera’s en zet de beelden niet alleen in om overstekende voetgangers te betrappen, maar ook om zware criminelen op te sporen. Straatagenten zijn uitgerust met brillen voorzien van een cameraatje. De beelden gaan rechtstreeks naar een centrale computer die, met gebruik van kunstmatige intelligentie, de gezichten analyseert en alarm slaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*