Moskou neemt een videoanalysesysteem in gebruik dat via beveiligingscamera’s in de stad live gezichten op beelden kan herkennen. Volgens het bedrijf dat het systeem ontwikkelde, gaat het om het grootste in zijn soort.
Techredactie/Tweakers
Maker NtechLab claimt twee jaar aan de techniek gewerkt te hebben. Het systeem kan een match maken van een gezicht via live beelden met dat van een crimineel in een fotodatabase van de politie. Als dat het geval is, krijgen agenten een notificatie via de FindFace-app.
NtechLab zou ook een prototype hebben van een slimme bril waarin de techniek geïntegreerd is. Agenten zouden dan tijdens het lopen door de stad notificaties krijgen zodra gezichten van criminelen in beeld komen. Voor de overeenkomst met Moskou zou het bedrijf omgerekend minstens 2,9 miljoen euro hebben ontvangen.
Zorgen
Er zijn veel zorgen rondom het gebruik van de camera’s en software. In China gebruiken de autoriteiten massaal gezichtsherkenning om goed gedrag aan te moedigen en criminelen te pakken. De Chinese politie kan de werkgever en woonomgeving van de overtreder op de hoogte kan stellen. Die publiekelijke vernedering heeft ook gevolgen voor de kredietwaardigheid en verzekeringspremies van de ‘dader’. Dat gebeurt al bij het oversteken van de weg bij een rood licht.
China heeft naar schatting zo’n 200 miljoen observatiecamera’s en zet de beelden niet alleen in om overstekende voetgangers te betrappen, maar ook om zware criminelen op te sporen. Straatagenten zijn uitgerust met brillen voorzien van een cameraatje. De beelden gaan rechtstreeks naar een centrale computer die, met gebruik van kunstmatige intelligentie, de gezichten analyseert en alarm slaat.