Wet aangenomen: kinderen niet meer geweerd van schoolreisje

Kinderen mogen niet meer buitengesloten worden bij schoolreisjes of de kerstviering als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. De Tweede Kamer heeft de initiatiefwet van SP en GroenLinks aangenomen.

Het is een deel van de Kamer al langer een doorn in het oog dat sommige scholen de vrijwillige ouderbijdrage voorspiegelen als een verplichte bijdrage. Betalen ouders niet, dan mogen hun kinderen in sommige gevallen niet meedoen met uitjes of feesten die de school organiseert.

600 euro

Scholen zijn verplicht om in hun schoolgids te vermelden dat de bijdrage vrijwillig is, maar doen dat in de praktijk vaak niet. De hoogte varieert van enkele tientjes tot 600 euro per school. Ook mogen scholen geen laptops of iPads verplicht stellen. Als het nodig is voor de les, moet de school die beschikbaar stellen.

Ook het kabinet wilde een einde maken aan het weigeren van kinderen als hun ouders de ouderbijdrage niet betaalden. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs noemde dat ‘onacceptabel’ en wilde daarvoor een gedragscode instellen. Dat ging de SP en GroenLinks niet ver genoeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*