Op fruit en groente in de winkels zijn restanten van bestrijdingsmiddelen te vinden die kunnen leiden tot medische problemen. Ze kunnen de hormoonhuishouding aantasten en worden in verband gebracht met diverse aandoeningen.
Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Het gaat vooral om producten van buiten de Europese Unie. Daarop zitten relatief veel restanten van bestrijdingsmiddelen. Ook fruit en groenten uit Spanje scoren slecht. Trouw analyseerde meetresultaten van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA).
Het gaat om een analyse van ruim drieduizend monsters die de NVWA in 2017 nam van producten die in Nederland worden verkocht. Op 21 procent van de groenten en 19 procent van het fruit werden resten van hormoonverstoorders gevonden, net als in 28 procent van de monsters van kruiden. Soms ging het zelfs om meerdere soorten bestrijdingsmiddelen op één product.
Onvruchtbaarheid
De chemische stoffen zijn gevaarlijk, aldus Trouw. Ze kunnen de hormoonbalans in het lichaam aantasten en worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Het kwetsbaarst zijn zwangere vrouwen en baby’s. Sinds 2009 mogen consumenten niet blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Die regel wordt niet nageleefd, stelt een Europese milieukoepel vandaag.
De ‘schaamlijst’ wordt aangevoerd door de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia. In ruwweg de helft van de monsters van producten uit deze landen zijn hormoonverstorende stoffen gevonden.
In Nederland geteelde producten zijn niet per definitie veilig: in chilipepers (in 20 procent van de monsters), komkommers (18 procent van de monsters), appels (12 procent), spruitjes (11 procent) en aardbeien (9 procent) werden ook hormoonverstorende chemicaliën gevonden.
Dode letter
In een rapport dat milieuorganisatie Pan Europe vandaag publiceert krijgt de Europese Commissie het verwijt dat er sinds 2011 meer dan 180 bestrijdingsmiddelen op de markt zijn toegelaten zonder dat ze zijn getest op risico’s voor het hormoonsysteem.
De EU bepaalde in 2009 dat hormoonverstorende stoffen niet in voedsel mogen zitten. Pan Europe noemt die verordening ‘een dode letter’. Het is een aanval op de gezondheid van burgers.
De NVWA meldt op de eigen site dat er weinig overschrijdingen van de maximaal toegestane gehalten van resten van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland en de EU zijn gevonden.
‘Overschrijdingen worden vooral gevonden in producten uit een aantal niet-EU-landen: vooral landen zoals Turkije, Colombia, Suriname, de Dominicaanse Republiek, Mexico en Kenia.’ De NVWA zegt risicoproducten uit deze landen extra vaak bij import te controleren.
Het Voedingscentrum heeft naar aanleiding van de publicatie in Trouw informatie op de site gezet over groenten en fruit. De gevonden waarden zijn zeer klein en geven geen aanleiding groente en fruit te mijden, aldus het kenniscentrum van de overheid.
Het risico op het binnenkrijgen van de mogelijk schadelijke stoffen is het kleinst als je gevarieerd eet. Groenten en fruit mijden is niet nodig. ‘Het belangrijkste voedingsadvies is: eet gevarieerd volgens de Schijf van Vijf’, aldus het Voedingscentrum. ‘Hiermee verklein je ook de kans op hoge blootstelling aan schadelijke stoffen (zoals hormoonverstorende stoffen) via je voeding. Dus wissel ook verschillende soorten groente en fruit regelmatig af.’
VERDER IN HET NIEUWS
-
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
PREMIUM
-
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
-
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
KOKEN & ETEN Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner. -
Drie nieuwe restaurants langs A2 Leidsche Rijn
Tussen de Stadsbaan Leidsche Rijn en de A2 komen drie restaurants, waaronder een fastfoodrestaurant met ‘drive-through’, waar je eten kan bestellen zonder je auto uit te stappen.