Kinderen niet verplicht het Wilhelmus te leren op school

Het hoeft voor kinderen niet per se verplicht te worden het Wilhelmus te leren op te school, als het aan de commissie ligt die de afgelopen twee jaar nadacht over de onderwijsstof op basis- en middelbare scholen. Het voorstel is echter wel in het regeerakkoord opgenomen, en minister Slob wil daar vooralsnog niet van afwijken.

De commissie vindt het verplicht leren van het volkslied te beperkt. Nationale symbolen moeten opgenomen weliswaar worden in de lesstof, maar scholen mogen zelf bepalen hoe ze daar precies invulling aan geven, meent de commissie, bestaande uit ongeveer 150 leerkrachten en schoolleiders. 

Nederlandse leerlingen kunnen wel zonder het volkslied, stelt commissielid Chantal Alkemade, onderdeel van de werkgroep burgerschap. De nadruk die het kabinet op het Wilhelmus wil leggen, kan er volgens haar juist voor zorgen dat scholen zich te gemakkelijk afmaken van het onderwijs over Nederlandse kernwaarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit.

Door scholen zelf de vrijheid te geven ‘kunnen verschillende scholen uit Amsterdam, Zwolle of Groningen hun lessen afstemmen op hun leerlingen’, meent Alkemade.

Afspraken

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken, vooral op aandringen van voormalig CDA-voorman Sybrand Buma, in 2017 met elkaar af dat er les gegeven moet worden in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Daarnaast moesten Nederlanders op hun 18de verjaardag een boekje van hun burgemeester krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.

Buma, die erop hamerde dat de normen en waarderen in Nederland hersteld moesten worden. zag het liefst dat leerlingen het Wilhelmus staand zouden zingen op scholen, maar dat ging zijn coalitiepartners te ver.

Verantwoordelijk minister Arie Slob houdt ondanks het advies vooralsnog vast aan het regeerakkoord. Hij noemt de voorstellen van de commissie ‘bouwstenen’, die ‘verder moeten worden uitgewerkt’.

Regeerakkoord
In het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat letterlijk: ‘We vinden het belangrijk dat de kennis over onze gedeelde geschiedenis, waarden en vrijheden te vergroten.’ En: ‘Het zijn de ankers van de Nederlandse identiteit in tijden van globalisering en onzekerheid. Op school leren kinderen daarom het Wilhelmus, inclusief de context ervan.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*