Mensen met een midden- en hoger inkomen gaan er volgend jaar 2 procent of meer op vooruit. Mensen met een lager inkomen moeten het met een iets kleinere koopkrachtstijging doen. Zij kunnen 1,4 tot 1,8 procent meer koopkracht verwachten.
Dat blijkt uit koopkrachtcijfers waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen. Deze zijn afkomstig uit de zogeheten augustusbrief van het ministerie van Financiën, waarin de afspraken over koopkrachtreparatie op een rijtje zijn gezet. De getallen in deze brief zijn doorgaans een goede graadmeter voor de cijfers die het kabinet op Prinsjesdag presenteert, al kunnen de definitieve koopkrachtcijfers nog een fractie afwijken, stelt een goed ingevoerde regeringsbron.
Eerder was al uitgelekt dat de regeringspartijen tijdens het sluitstuk van de begrotingsonderhandelingen voor komend jaar inzetten op koopkrachtverbetering. Door de lasten in totaal voor 3 miljard euro te verlichten zou de doorsnee Nederlander er zo’n 2 procent op vooruit gaan, meer dan de koopkrachtplus van 1,2 procent die eerder nog was voorzien.
De laagste inkomens kwamen er aanvankelijk met 0,7 procent het bekaaidst af, terwijl de hoogste inkomens toen op 1,5 procent koopkrachtverbetering mochten rekenen. Door het gedraai aan allerlei knoppen komt de koopkracht komend jaar uiteindelijk voor alle groepen hoger uit. De grootste plus is volgens de augustusbrief weggelegd voor inkomens tussen 52.000 en 75.000 euro: deze groep krijgt in 2020 2,4 procent meer te besteden.
Zijn mensen die meer verdienen ook gelukkiger? Bekijk hieronder een college van de Universiteit van Nederland hierover.
Blijf als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen en download onze app:
Verder in het nieuws
-
Rel onder verpleegkundigen kost ook directeur beroepsvereniging de kop
De enorme onrust onder verpleegkundigen over een wetsvoorstel waardoor de beroepsgroep vreest een andere functie te krijgen en bepaalde taken niet meer te mogen verrichten, heeft opnieuw een bestuurder van de beroepsvereniging de kop gekost. Directeur Sonja Kersten van V&VN stapt op. -
-
Update Nieuwe versies Stint komen niet door keuring RDW
Drie versies van een aangepaste Stint zijn niet bij de RDW door de keuring gekomen. Daarom heeft de rijksdienst een negatief advies gegeven over deze modellen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft daarop besloten de Stints niet terug te laten keren op de weg, laat ze de Tweede Kamer vanmiddag weten. -
-
Kamer hekelt compensatie aan oliebedrijven
De Tweede Kamer is uiterst kritisch op de 90 miljoen euro die minister Eric Wiebes aan oliebedrijven Shell en Exxonmobil moet betalen om de gaswinning eerder te stoppen.