De dag dat Lilliya Konovalova (29) uit Kazachstan te horen kreeg dat ze in verwachting was van een tweeling, had ze nooit gedacht dat ze twee keer moest bevallen. Toch gebeurde dat: één keer in mei voor de bevalling van haar dochtertje en nog eens elf weken later voor de geboorte van haar zoontje.
Het gebeurt wel vaker dat een tweeling apart hun verjaardag viert. Meestal is dat omdat het ene kind voor middernacht en het andere erna geboren is. Maar bij Konovalova liep het net even anders. De 29-jarige Kazachstaanse beviel eind mei van een dochtertje. Maar haar zoontje was nog niet klaar om geboren te worden. Hij liet nog even op zich wachten: ,,Mijn zoontje had geen haast om ter wereld te komen”.
Uiteindelijk duurde het nog elf weken voordat zoontje Maxim geboren werd. Dat is uitzonderlijk, maar niet ongekend. Het record staat nog altijd op meer dan twaalf weken (87 dagen).
Bovendien was Liya, het dochtertje van Konovalova, prematuur, zo schrijven Britse media. Het meisje was slechts 25 weken oud toen ze werd geboren. Geen wonder dat Maxim nog eventjes in moeders buik wilde blijven
Twee baarmoeders
Maxim kon blijven zitten, doordat moeder Lilliya lijdt aan de zogenoemde aandoening uterus didelphys. Dat betekent dat de baarmoeder dubbel aangelegd is: twee baarmoeders met elk een eigen baarmoedermond. Daardoor konden de baby’s elk in een aparte baarmoeder groeien, en hoefde Maxim zijn prematuur geboren zusje niet te volgen bij haar geboorte.
De aandoening waarbij vrouwen twee baarmoeders (en soms zelfs twee vagina’s) hebben, is trouwens ook niet uitzonderlijk. Uterus didelphys komt voor bij maar liefst één op de 2000 vrouwen ter wereld. De kans dat een vrouw met zo’n aandoening zwanger raakt van een tweeling die zich in aparte baarmoeders ontwikkelt, is een stuk kleiner: 1 op 50 miljoen.
Zowel Liya als Maxim stellen het goed. En hun moeder is blij dat ze haar baby’s nu samen mee naar huis mag nemen.