Donorkind eist identiteit van verwekker bij de rechter

Donorkind Maria (21) daagt het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem definitief voor de rechter. Ze eist dat de gegevens van haar verwekker bekend worden gemaakt. Ondanks de afspraken in de jaren 90 liet de man zijn medisch dossier aanpassen, waardoor ze geen contact meer kan opnemen met hem

Het gaat om donor ‘K34’, die minstens 57 donorkinderen heeft. Maria is één van hen. Haar donorvader doneerde in 1997 zijn sperma als ‘bekende donor’. Dit betekent dat donorkinderen vanaf hun 16de contact kunnen opnemen. Toen in 2004 de wet werd aangenomen die anoniem doneren verbood, veranderde K34 zijn status naar ‘anonieme donor’. De wensouders en nazaten werden daar niet van op de hoogte gebracht.

Behalve nakoming van de overeenkomst eist Maria’s advocaat Mark de Hek ook een schadevergoeding van het Rijnstate voor de gebrekkige voorlichting en nazorg. Vandaag dient hij de processtukken in bij de rechtbank. Eén van de bewijsstukken die hij de rechter wil voorhouden is een oude ziekenhuisfolder waarin expliciet staat dat een kind van een bekende donor ‘altijd de mogelijkheid heeft om later informatie in te winnen over de donor’. ,,Daar heeft Maria zich altijd op ingesteld. De teleurstelling was heel bitter toen ze hoorde dat hij zijn status ongemerkt heeft laten veranderen’’, aldus De Hek.

Rijnstate liet eerder al weten aan deze site dat het ziekenhuis juridisch aan ‘handen en voeten gebonden is’. Vanwege de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting uit 2004 zou het ziekenhuis de identiteit van de donor niet kunnen vrijgeven.

Vertrouwen beschaamd

Volgens De Hek is de wetgeving echter in strijd met internationale verdragen, waarin staat dat kinderen het recht hebben om te onderzoeken waar ze vandaan komen. Hedda, de moeder van Maria, vindt dat K34 zijn belofte moet nakomen en zou graag persoonlijk van hem horen waarom hij zijn status stilletjes heeft laten aanpassen. ,,Waar is hij toch zo bang voor? Mijn dochter is een bescheiden meisje, dat hem met rust zal laten als hij dat écht wil. Hij heeft ons vertrouwen enorm beschaamd.’’Maar Hedda wil hem ook bedanken. ,,Voor het enorme verschil dat hij heeft gemaakt in mijn leven.’’

Ook een ander donorkind heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen MC Kinderwens in Leiden om dezelfde reden. Ook hier paste de spermadonor zijn medisch dossier stilletjes aan naar een anoniem status. Advocaat Tim Bueters verwacht dat de rechtbank binnen twee weken een zittingsdatum voorstelt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*