Minister: Appverbod voor fietsers gaat minder verkeersslachtoffers opleveren

Vandaag begint de grootschalige campagne tegen appen op de fiets. Want vanaf maandag is dat verboden voor iedereen die op een tweewieler rijdt. Verkeersminister Van Nieuwenhuizen belooft overtreders een fikse boete. Ze denkt dat de ban een daling van het aantal verkeersslachtoffers gaat betekenen.

Wie vanaf maandag wordt betrapt op appen op de fiets, krijgt een prent van 95 euro. En daar komen nog administratiekosten bij. Het wordt per 1 juli sowieso verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen, dus bijvoorbeeld ook een tram, een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Deze term houdt alvast rekening met toekomstige elektronische gadgets.Op scholen, overheidsinstellingen en in bushokjes komen vooral posters te hangen die appen op de fiets ontraden. ,,Het wordt zeker wennen”, denkt Van Nieuwenhuizen. ,,Vandaar dat we vandaag ook met een grote campagne starten met de leus ‘Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’. We willen mensen meegeven: hoor je een berichtje tijdens het fietsen, stap dan gewoon even af en zorg dat je het op een veilige plek leest.”

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) promoot de campagne tegen appen op de fiets.

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) promoot de campagne tegen appen op de fiets. © Frank jansen

Onverantwoord

Nieuwe campagne start vandaag, vanaf 1 juli boete van 95 euro

Want de minister zag het laatst zelf nog in het verkeer: een jonge moeder die op de fiets zat te appen met kinderen voor- en achterop. ,,Totaal onverantwoord! En ze is niet de enige. Heel veel mensen denken dat ze op de fiets ook wel andere dingen kunnen doen dan op het verkeer letten. En dat kan gewoon niet, want je hebt echt je aandacht bij het verkeer nodig. In een fractie van een seconde kan er iets vreselijks gebeuren.”

Dus is de bewindsvrouw heel blij dat het verbod maandag ingaat. ,,Zodat het echt niet meer mag en je gewoon een forse boete krijgt als je het toch doet. Er zijn tragische ongevallen geweest hierdoor. En elke dode is er een teveel. Dus als we hier zo iets aan kunnen doen, dan mogen we dat niet nalaten. Mijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft ook al gezegd dat de politie hier echt werk van gaat maken. Want verkeersveiligheid is een serieuze zaak.”

Gevaarlijk

Volgens verkeersexperts van onderzoeksbureau SWOV zijn vooral activiteiten gevaarlijk die ervoor zorgen dat de ogen lang niet op de weg zijn gericht: appen staat bovenaan. Overigens blijkt uit onderzoek dat ook handsfree bellen en muziek luisteren via oortjes tot slechter weggedrag leidt.

In 2018 kwamen 228 fietsers om in het verkeer. Er vielen naar schatting ruim 13.000 zwaar gewonden. Het precieze aantal fietsslachtoffers door afleiding is onbekend. Maar de verwachting is dat hun aantal de laatste jaren is gestegen, door de toenemende populariteit van het mobieltje.

Van Nieuwenhuizen: ,,Ik verwacht eigenlijk wel dat dit verbod veel slachtoffers in het verkeer kan schelen. Onderzoek laat zien dat je een veel grotere kans hebt om een ongeval te krijgen als je op de fiets aan het appen bent of iets anders op je mobieltje aan het doen bent. Dus zorg dat je alleen met fietsen en het verkeer bezig bent!”

Zorg dat je alleen met fietsen en het verkeer bezig bent!

Van Nieuwenhuizen, verkeersminister

Jongeren

Overigens richt de campagne zich vooral op jongeren, want die maken zich meestal schuldig aan appen op de fiets. Vandaag zal de minister een basisschool bezoeken om met jongeren te spreken over verkeersveiligheid. Gemiddeld gebruikt 49 procent van de Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon op de fiets. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is zelfs driekwart met hun mobiel bezig op de fiets, aldus onderzoek van Deloitte dat afgelopen november verscheen.

Deze campagne is onderdeel van de grotere verkeerscampagne Mono, die er bij alle bestuurders op aandringt om maar één ding tegelijk te doen op de weg: op het verkeer letten.

Campagne tegen appen op de fiets. Laat je telefoon lekker zitten.

Campagne tegen appen op de fiets. Laat je telefoon lekker zitten. © PR

Waarom is appen op de fiets statistisch gezien nogal dom? Marielle Stoelinga van de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit legt het uit:

  1. ‘Motorclubs kunnen blijven rekenen op speciale aandacht justitie’

    ‘Motorclubs kunnen blijven rekenen op speciale aandacht justitie’

     Motorclubs kunnen erop rekenen dat justitie ze in de gaten blijft houden, zodat er ingegrepen kan worden zodra ze over de schreef gaan. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmorgen bij het binnenlopen van de wekelijkse ministerraad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*