Grapperhaus: Paspoortloos vliegen goede ontwikkeling

Vliegen zonder paspoort tussen Nederland en Canada is een uitstekende ontwikkeling, vindt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). ,,Dit is een verstandige zet.”

De twee landen hebben samen een testproject gelanceerd waarbij het mogelijk is om een vlucht tussen de twee landen te nemen zonder een paspoort te moeten overhandigen. Passagiers laden hun paspoort straks thuis op een app in de smartphone, waarna al hun gegevens op de luchthaven via gps automatisch worden gescand, bevestigt de minister.

Grapperhaus: ,,De toekomst gaat worden dat mensen, ondanks dat ze geen paspoort meer hoeven te tonen, steeds beter gecontroleerd kunnen worden op deze wijze. Zo krijgen de diensten vooraf tijd om gegevens van passagiers te controleren, dat scheelt heel veel verkeer op Schiphol.”

De minister spreekt feitelijk van een win-win-win situatie. ,,Het is voor de reizigers plezieriger, voor de veiligheid beter en voor de luchtvaartsector handiger.” Hij benadrukt dat de controles op ‘verkeerde types’ stevig zijn en blijven, ook door nieuwe wetgeving over passagiersgegevens.

Als de proef succesvol is, kan het systeem de komende jaren stapje voor stapje worden ingevoerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*