Reizigers die met KLM naar het buitenland vliegen, moeten voortaan bij bepaalde ticketsoorten extra betalen voor hun ruimbagage. Dat heeft KLM bevestigd. Ook bij Air France wordt de uitgebreide regeling van kracht. Medio volgend jaar moet de regeling op alle vluchten zijn ingevoerd.
KLM voerde vorig jaar een nieuwe tarievenstructuur in voor zijn tickets voor vluchten binnen Europa en naar Amerika. Die nieuwe structuur wordt vanaf 21 mei dit jaar verder ingevoerd en betreft dan ook tickets voor vluchten naar Afrika, Azië, het Midden-Oosten en India. Het tarievensysteem biedt tickets aan in drie categorieën: Light, Standaard en Flex.
Bij de Standaard- en Flex-tickets is nog steeds een stuk ruimbagage inbegrepen, maar reizigers met een Light-ticket moeten ruimbagage bijboeken en betalen daar 25 euro extra per vlucht voor. Met een retourvlucht ben je dus vijftig euro extra kwijt aan bagage, zowel voor vluchten binnen Europa als intercontinentale vluchten. De Light-ticketprijzen zijn wel gedaald nu de ruimbagage uit de prijs is gehaald. Voordelig dus voor reizigers die zonder ruimbagage reizen.
Op vluchten binnen Europa en naar Amerika werd de gratis ruimbagage al uit het goedkopere ticketsegment van KLM gehaald. Nu geldt dat ook voor vluchten naar de rest van de wereld.
Gratis handbagage
Handbagage blijft kosteloos, mits die voldoet aan de juiste afmetingen en gewichtslimieten. Maar het lijkt steeds lastiger voor luchtvaartmaatschappijen om dat zo te houden. Doordat reizigers de grenzen van de toegestane grootte en hoeveelheid handbagage meer dan eens opzoeken, puilen de bagagevakken aan boord van de vliegtuigen vaak uit. Soms moet handbagage daarom als ruimbagage meegenomen worden. Het einde van gratis handbagage lijkt daarmee in zicht.
KLM kijkt naar grotere bagagebakken, zowel op nieuwe als bestaande vliegtuigen. Ook worden reizigers geïnformeerd via een app dat een betreffende vlucht vol zit en dat daar rekening mee moet worden gehouden in verband met de handbagage. KLM heeft ook een proef lopen op de parkeerplaats P3, waar bagage alvast kan worden ingecheckt. Dit om de druk op de luchthaven zelf verder te verlichten.