Benzine- en dieselauto’s vanaf 2030 verboden in Amsterdam

Amsterdammers kunnen voor 2030 op zoek naar een elektrische auto. Vanaf dat jaar is de stad verboden terrein voor al het verkeer op benzine of diesel. Al vanaf volgend jaar zijn oude dieselauto’s niet meer welkom.

In de loop van 2020 mogen dieselauto’s ouder dan 2005 het gebied binnen de ringweg-A10 niet meer in. Voor het eerst krijgt Amsterdam daarmee ook een milieuzone voor personenauto’s. Tot dusver werden alleen oudere brommers, bestelwagens, vrachtauto’s en taxi’s uit de stad geweerd.

Actieplan

Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) in het Actieplan Schone Lucht. Door toe te werken naar een  geheel uitstootvrije stad in 2030, denkt het stadsbestuur de levensverwachting van Amsterdammers met drie maanden te verlengen. Gemiddeld leven Amsterdammers nu een jaar korter door luchtvervuiling en die wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het verkeer.

De huidige luchtvervuiling staat volgens de GGD gelijk aan het meeroken van ruim 6 sigaretten. ,,Vieze lucht is nu nog te vaak een sluipmoordenaar,” zegt Dijksma in een persbericht. Op een ranglijst van risico’s voor de volksgezondheid moet luchtvervuiling in Amsterdam nu alleen roken en een combinatie van slecht eten met weinig lichaamsbeweging voor laten gaan.

Milieuzone

Twee weken geleden gaf staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gemeenten de mogelijkheid om vanaf volgend jaar een milieuzone in te voeren voor oude diesels. Om een lappendeken van uiteenlopende voorwaarden te voorkomen kwam ze met twee opties: een milieuzone voor dieselauto’s ouder dan 15 jaar of ouder dan 20 jaar. Amsterdam kiest nu voor de strengste vorm en wel meteen in 2020.

Bussen

Voor ov-bussen en touringcars geldt al in 2022 dat ze de binnenstad niet meer in mogen als ze nog uitlaatgassen uitstoten. Daarbij is wel een uitzondering voor het stuk ten noorden van het spoor, zodat bussen wel bij Centraal Station kunnen komen.

In 2030 is de hele bebouwde kom alleen nog toegankelijk voor uitstootvrij verkeer. Dan worden voor het eerst dus ook benzineauto’s uit Amsterdam geweerd. Dijksma sluit daarbij aan op het voornemen in het Regeerakkoord om vanaf 2030 alleen nog nieuwe auto’s toe te laten die uitstootvrij zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*