Zo’n 300.000 huurders komen in aanmerking voor bevriezing of verlaging van hun huur. Dat heeft de Woonbond becijferd. Het gaat om mensen in een sociale huurwoning met een hoge huur en een laag inkomen. Wie wil weten of hij tot de gelukkigen behoort, kan dat vanaf vandaag checken op de site van de Woonbond.
De belangenclub van huurders kwam eind vorig jaar met de woningcorporaties – vertegenwoordigd in koepel Aedes – overeen dat mensen met een laag inkomen en een huur boven de 720,42 euro worden gecompenseerd voor de forse huurstijgingen van de afgelopen jaren. Onder laag inkomen wordt verstaan: een inkomen dat laag genoeg is voor huurtoeslag.
De Woonbond denkt dat zo’n 13 procent van de sociale huurders in aanmerking komt voor huurbevriezing (waarbij de huur dit jaar niet zal stijgen) dan wel verlaging. Huurders zullen daar wel zelf om moeten vragen bij hun woningcorporatie. Om ze een handje te helpen, heeft de woonbond op zijn website een speciaal loket geopend waarmee mensen na het invullen van een paar vragen meteen weten of zij tot de groep gelukkigen behoren. Als dat het geval is, krijgen ze een modelbrief die ze naar hun corporatie kunnen sturen.
Grens
Huurders die een inkomen hebben onder de huurtoeslaggrens en een huurprijs boven de voor hen geldende aftoppingsgrens (afhankelijk van aantal inwonende gezinsleden 607 euro of 651 euro) kunnen voor bevriezing van de huur in aanmerking komen. Huurders met een laag inkomen, die een bedrag betalen van 720,42 euro boven de sociale huurgrens, kunnen een huurverlaging aanvragen.
Ook huurders met een huurprijs boven de sociale huurgrens en een inkomen tot 38.035 euro kunnen huurbevriezing krijgen. De Woonbond durft niet te zeggen hoe groot die groep is.
Wettelijk
Hoewel de woningcorporaties niet wettelijk verplicht zijn om een bevriezing of verlaging door te voeren, gaat de Woonbond ervan uit dat zij zich aan het huurakkoord houden. ,,Dat is voor deze huishoudens met forse huurprijzen gezien hun inkomen, hard nodig”, reageert Woonbonddirecteur Paulus Jansen.
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) reageerde blij op het sociaal huurakkoord. ,,Het is voor huurders goed nieuws dat er nu afspraken komen die aandacht hebben voor de betaalbaarheid”, aldus een woordvoerder van de minister december vorig jaar.