Pensioenfonds ABP heeft per ongeluk vier jaar lang onterecht een partnertoeslag uitbetaald aan 700 gepensioneerden. Door de fout is circa 3 miljoen euro ten onrechte uitgekeerd. Volgens het ABP moeten de ontvangers al het geld nu terugbetalen. ,,De schrik sloeg ons om het hart”, zeggen gedupeerden Henk Blokhuis en zijn vrouw Annelies
De gepensioneerden wisten niet dat ze de toeslag onterecht bovenop hun pensioen ontvingen en worden hierdoor flink gedupeerd. Zij hebben het geld al uitgegeven en moeten nu van een verlaagd pensioen duizenden euro’s terugbetalen. Dit meldt tv-programma Meldpunt (MAX), dat vanavond aandacht aan de zaak besteedde.
De fout werd eind 2014 gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die had niet aan APG, de uitvoeringsorganisatie van ABP, doorgegeven dat de inkomenssituatie van de betrokken pensioendeelnemers was veranderd en daardoor geen recht meer hadden op een toeslag van ABP. Zo stapelde een maandbedrag van een paar honderd euro zich op tot duizenden euro’s aan onterecht uitgekeerd pensioen per persoon.
Op 19 februari plofte de brief met het bericht van het ABP op de mat van Henk Blokhuis (70) en zijn vrouw Annelies (67) uit Arnhem. Dat het pensioenfonds een fout had gemaakt en dat ze daarom in drie jaar tijd zo’n zevenduizend euro bruto terug moesten betalen. ,,Met gelijk het voorstel om 230 euro bruto per maand in te houden op het pensioen. Hierdoor hebben wij per maand 160 euro minder te besteden. En dat in deze tijd, waarin meneer Rutte voorspiegelt dat we er allemaal op vooruit gaan”, reageert Blokhuis verbolgen.
Terugvorderen
Het is een ingewikkelde kwestie, vindt Blokhuis, al heeft hij zich inmiddels het eelt op de vingers gegoogeld. Er was tot 2015 een regeling voor partnertoeslag op het AOW, waar mensen geboren vóór 1950 recht op hadden als ze de AOW-leeftijd bereikten en een jongere partner hadden. ,,Na 1 januari 2015 gold die regeling niet meer, alleen voor de ‘oude’ gevallen. Ik heb daarom zo’n toeslag een tijdje gekregen via de SVB. Dat stopte keurig automatisch, nooit problemen mee gehad”, legt Blokhuis uit.
Ik ben geen administrateur, ik heb die specificaties nooit tot in detail bekeken
Wat hij niet wist, is dat hij van zijn pensioenfonds óók een partnertoeslag kreeg, maar daar had hij eigenlijk geen recht op. ,,Ik ben geen administrateur, ik heb die specificaties nooit tot in detail bekeken. Die zijn behoorlijk ingewikkeld.” Dus toen de brief van ABP kwam, sloeg de schrik het echtpaar om het hart. ,,We blijken lang niet de enigen. Wat ik er nu van weet, is dat ABP wel erg hard van stapel loopt met het terugvorderen van het geld. Zij hadden hun administratie niet op orde, wij hadden dit niet kunnen weten.”
‘Onfatsoenlijk’
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt liet vanavond in Meldpunt weten het ‘onfatsoenlijk’ te vinden hoe ABP met de gedupeerden omgaat. ,,Ze hebben niets fout gedaan, ze hebben niet gefraudeerd. Ze konden dit niet weten.” De Ombudsman van Omroep MAX, Rogier de Haan, stelt dat het pensioenfonds de onterecht uitgekeerde toeslag helemaal niet mág terugvorderen. ,,Stopzetten mag wel, maar terughalen met terugwerkende kracht niet. Je moet kunnen vertrouwen op je inkomen als de fout niet bij jou ligt.”
ABP heeft inmiddels excuses aangeboden voor de wijze waarop de gedupeerden zijn overvallen door de terugvorderingsactie. Ook de SVB verontschuldigt zich. Uiteindelijk moet het te veel ontvangen geld wel worden terugbetaald, aldus ABP. Het fonds heeft de termijn, die standaard op maximaal 60 maanden staat, verlengd tot 72 maanden. Er wordt volgens MAX nog gekeken naar een definitieve oplossing.