Kerkje kopen? Aantal gelovigen daalt, dus verkoop religieus vastgoed stijgt

Voor het eerst is meer dan de helft van Nederland niet meer gelovig. Dat heeft ook gevolgen voor de religieuze gebouwen in Nederland. Steeds meer kerken staan noodgedwongen te koop. ,,Dat aantal lijkt toe te nemen.”

Religie raakt in Nederland steeds meer uit de gratie. Slechts 16 procent van de Nederlanders gaat minstens één keer per maand naar de kerk. Een zéér kleine minderheid (3 procent) gaat elke week, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Dat teruglopende aantal zorgt ervoor dat veel kerkgemeenschappen de vaak hoge kosten voor hun gebouwen niet meer kunnen ophoesten. ,,Onderhoud aan een kerk is duur, maar wél nodig. Wij zien steeds meer kerkgemeenschappen die daardoor in de problemen raken. Ze kunnen het niet meer betalen”, vertelt Maarten van der Meijde van Reliplan, een makelaarskantoor dat gespecialiseerd in religieus vastgoed in heel Nederland.

,,We bestaan nu 27 jaar, en het aantal kerken dat te koop staat, lijkt toe te nemen. Het hardst lijkt het op dit moment te gaan in Gelderland en Overijssel. Waarom precies daar, dat kunnen we niet onderbouwen. Het lijkt een tendens die verschuift over het land.”

Het verkopen van een kerk is anders dan het verkopen van een huis, legt Van der Meijde uit. ,,Er komt een hoop emotie bij kijken. Voor veel buurtbewoners is de kerk ook een beetje hún kerk. Bijvoorbeeld uit religieus oogpunt, omdat hun familie financieel heeft bijgedragen aan de bouw van de kerk, ze er zijn getrouwd, gedoopt of er dierbaren hebben begraven. Maar ook uit niet-religieus oogpunt, omdat ze vinden dat de kerk bij dorp- of stadsgezicht hoort, en ze daar geen afscheid van willen nemen.”

De verkoop van kerken neemt toe, maar dat komt vooral ook door het huidige tijdperk van veel vraag, weinig aanbod. ,,Net als normale woningmarkt, profiteert ook deze markt daarvan”. Daarnaast kan een kerk voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld maatschappelijk (zorg, opvang), of als kantoorpand.

Benieuwd welke kerken je allemaal kan kopen? Deze staan er onder meer te koop: 

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De St. Jozefkerk in Geldrop

De St. Jozefkerk in Geldrop.

De St. Jozefkerk in Geldrop. © FotoMeulenhof

De Sint-Petrus en Pauluskerk in Dinteloord.

De Sint-Petrus en Pauluskerk in Dinteloord.

De Sint-Petrus en Pauluskerk in Dinteloord. © Repiplan.nl

De dorpskerk van Borssele

De dorpskerk in het Zeeuwse Borssele

De dorpskerk in het Zeeuwse Borssele © Reliplan.nl

De Sint Clemenskerk in Waalwijk

De Sint Clemenskerk in Waalwijk.

De Sint Clemenskerk in Waalwijk. © Reliplan

Van kerk naar woonhuis

Niet alle kerken die te koop staan hebben een woonbestemming. ,,Sommige kerkgebouwen blijven een religieuze functie houden. Of ze behouden hun maatschappelijke bestemmingsplan, waardoor er bijvoorbeeld een zorgcentrum of een opvang in komt”, vertelt Van der Meijde.

Hoe ziet een kerk eruit als je hem wél mag verbouwen tot woonhuis? Deze kerk uit 1889 in het Brabantse Hulsel werd in 2016 compleet verbouwd. De kerk is 416 m2 groot, bevat een kantoor, een bed & breakfast en een zwembad. Hij staat te koop voor 998.000 euro.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De kerk in Hulsel is volledig omgebouwd tot woonhuis.

De kerk in Hulsel is volledig omgebouwd tot woonhuis. © Vollenbroek Makelaars Eindhoven

De originele elementen aan de buitenkant zijn grotendeels bewaard gebleven, zoals hier in de woonkamer.

De originele elementen aan de buitenkant zijn grotendeels bewaard gebleven, zoals hier in de woonkamer. © Vollenbroek Makelaars

De keuken.

De keuken. © Vollenbroek Makelaar Eindhoven

De buitenkant is grotendeels hetzelfde gebleven.

De buitenkant is grotendeels hetzelfde gebleven. © Vollenbroek Makelaar Eindhoven

Kerken op Funda

Reliplan is niet de enige makelaar die kerkgebouwen in de verkoop heeft. Ook op huizenwebsite Funda staan diverse kerken, pastorieën of kloosters te koop, verspreid over heel Nederland. De plaatsnaam linkt naar de betreffende Funda-pagina.

Lage Zwaluwe,

Beek en Donk

Steenderen

Jisp

Venlo

Echtenerbrug

Hulsel

Hellum

Hendrik-Ido-Ambacht

Vught

Rhenoy

Rijswijk (Noord Brabant)

Oldenzaal

Veere

Drempt

Oost West en Middelbeers

Dieren

Zegveld

Den Helder

Meppel

Oldebroek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*