Consumenten die hun hypotheek tussentijds willen laten aanpassen, moeten daar diep voor in de buidel tasten. In sommige gevallen nóg dieper dan vorig jaar, concludeert Consumentenbond na nieuw onderzoek.
Wat kost het eigenlijk als je je hypotheek wijzigt na een echtscheiding? Of als je de hypotheek wilt verhogen, een andere aflosvorm op het oog hebt of wilt oversluiten naar een lagere rente? De Consumentenbond nam net als vorig jaar de proef op de som. Toen oordeelde de belangenclub dat de banken hun klanten onterecht op kosten jagen.
De uitkomst ditmaal? Het is er zeker niet beter op geworden. Sterker, sommige geldverstrekkers hebben de kosten verhoogd. Ter illustratie: kostte het in 2017 bij Nationale Nederlanden nog 385 euro om een (nieuwe) partner op de hypotheek ‘mee te laten verbinden’. Nu betaalt de klant daar ruim 5 keer zoveel voor: 1995 euro.
SNS ruilde het uurtarief van 125 euro (met daaraan een maximum van 2195 of 2245 euro) in voor vaste adviesbedragen die kunnen oplopen tot wel 2500 euro.
Net als vorig jaar blijkt een aantal hypotheekverstrekkers zijn klanten nog altijd langs een dure tussenpersoon te sturen voor simpel advies, zoals het overzetten naar een lagere dagrente. Advies waar volgens de bond geen tussenpersoon aan te pas hoeft te komen.
Bart Combée, directeur Consumentenbond, blijft het onbegrijpelijk vinden: ,,Voor sommige complexere aanpassingen van de hypotheek, zoals een echtscheiding is het wel verstandig een adviseur in te schakelen. Maar voor dit soort simpele zaken is een tussenpersoon echt overbodig. Banken jagen de consument onnodig op kosten.”
Advies
Als een adviseur wel écht nodig is, adviseert de bond consumenten om goed op te letten dat ze niet teveel betalen. ,,Kiezen ze voor een adviseur van de geldverstrekker zelf, dan betalen ze daar soms schrikbarend hoge bedragen voor.”
Het advies bij het regelen van een hypotheek bij echtscheiding bij bijBouwe kost ‘slechts’ 945 euro, maar bij Nationale Nederlanden betaalt de klant bijna drie keer zo veel: 2745 euro. Daar komen de notariskosten en eventuele taxatiekosten nog bij. Externe adviseurs zijn vaak goedkoper en dus kan het lonen om de prijzen met elkaar te vergelijken.