Rutte: Nederlander moet voelen dat het beter gaat met economie

In 2019 moet iedereen daadwerkelijk in de portemonnee voelen dat het beter gaat met Nederland. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het kabinetsoverleg in het Catshuis in Den Haag. Daar wordt de komende dagen de begroting voor volgend jaar besproken.

Bewindspersonen van het kabinet Rutte III tijdens een lunch in de tuin van het Catshuis voor een informele heisessie van het kabinet.

Bewindspersonen van het kabinet Rutte III tijdens een lunch in de tuin van het Catshuis voor een informele heisessie van het kabinet. © ANP

Rutte verwees naar de recente ramingen van het Centraal Planbureau, waaruit blijkt dat de meeste mensen er volgend jaar op vooruit gaan. Gemiddeld gaan alle huishoudens er volgend jaar met 1,3 procent op vooruit. Maar voor bepaalde groepen – gepensioneerden (stijging 1,1 procent) en vooral uitkeringsgerechtigden (0,5 procent) – is dat percentage lager. 7 procent van alle huishoudens gaat er zelfs op achteruit, terwijl de economie opnieuw groeit.

,,We zijn aan het kijken hoe we die cijfers nog wat verder kunnen verbeteren”, zei Rutte. ,,We proberen het beleid op basis van deze ramingen zo vorm te geven dat het zo gunstig mogelijk uitpakt.”

Het kabinet zet voor 2019 in op onder meer lastenverlichting en extra investeringen in Defensie, de ouderenzorg en infrastructuur. ,,Er ligt de komende periode ook een belangrijke taak op het terrein van de energietransitie – het terugdringen van de opwarming van de aarde”, aldus Rutte.

Het overleg vandaag was informeel van aard. Vanaf morgen behandelen de bewindslieden de begroting voor volgend jaar. Die moet tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, worden gepresenteerd.

Dividendtax

Op tafel ligt de komende dagen ongetwijfeld ook de afschaffing van de dividendbelasting. Het omstreden plan ligt al sinds de bekendmaking onder vuur, bovenal omdat geen van de regeringspartijen de maatregel in het verkiezingsprogramma had staan.

Het nieuws dat de kosten ervan mogelijk 600 miljoen euro hoger zullen liggen dan gedacht, voert de druk op het kabinet extra op om er vanaf te zien. Uit een recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat het draagvlak voor de maatregel afbrokkelt. Nog maar 16 procent van de Nederlanders is voor de afschaffing van de belasting op de winstuitkering van ondernemingen. In april was dat nog ruim een kwart (28 procent).

Premier Rutte heeft de maatregel van het begin af aan verdedigd, maar noemde het gisteren wel een ‘vreselijk vervelende maatregel‘. De maatregel is volgens hem toch nodig omdat we anders ‘het levensgrote risico’ lopen dat grote bedrijven en multinationals uit Nederland weggaan, op zoek naar een beter belastingklimaat. ,,Dat zou een verarming van het land zijn”, aldus Rutte. ,,Soms moet je maatregelen nemen die niet leuk zijn.”

Het wetsvoorstel voor de afschaffing zou volgende maand al ingediend moeten worden. In 2020 verdwijnt de dividendbelasting dan echt.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66), Premier Mark Rutte, Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD)

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66), Premier Mark Rutte, Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) © ANP

Premier Rutte arriveerde vanmorgen met de fiets bij het Catshuis voor de informele heisessie

Premier Rutte arriveerde vanmorgen met de fiets bij het Catshuis voor de informele heisessie © ANP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*