Mensen die aangesloten zijn bij een pensioenfonds moeten alsnog via een referendum kunnen beslissen of hun fonds overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel. NSC en BBB willen de gloednieuwe pensioenwet daarvoor aanpassen. In de Tweede Kamer is het voorstel kansrijk, maar in de Eerste Kamer dreigt een blokkade. De pensioenfondsen zelf waarschuwen voor een onuitvoerbare en kostbare wijziging.
Gaat de grootste pensioenhervorming ooit dan toch nog op de helling? De eerste drie pensioenfondsen zijn al over naar het nieuwe stelsel, waarin de pensioenen minder zeker worden, en dus eerder omhoog of omlaag kunnen. In het huidige stelsel zijn pensioenen de afgelopen jaren niet of nauwelijks verhoogd. De kans bestaat dat de miljoenen pensioendeelnemers die bij de overige circa 150 fondsen zijn aangesloten toch nog kunnen besluiten om in het oude systeem te blijven.
Regeringspartij NSC heeft namelijk een wetswijziging gepresenteerd die fondsen ertoe dwingt om onder hun deelnemers een referendum te houden. Is de opkomst meer dan 30 procent en wil meer dan de helft van de deelnemers niet dat hun fonds overgaat naar het nieuwe stelsel, dan gebeurt dat ook niet. Is de opkomst lager of spreekt een meerderheid zich uit voor een overstap, dan gaat het fonds alsnog de pensioenen overzetten. Dit wordt ‘invaren’ genoemd. Uiterlijk op 1 januari 2028 moet het laatste fonds over zijn.
NSC komt met het voorstel omdat de partij al langer grote bezwaren heeft tegen het feit dat individuele pensioendeelnemers nu geen recht hebben om hun eigen pensioen in het oude systeem te houden. Fondsen die overgaan op het nieuwe stelsel, hebben volgens de huidige wetgeving namelijk maar één keuze: of helemaal overgaan, of helemaal niet. De partij vindt echter dat de mensen van wie het pensioen is het ‘laatste woord’ moeten krijgen of hun aanspraken en rechten worden overgedragen naar het nieuwe systeem.
NSC heeft nu al steun van regeringspartner BBB. Maar de kans is groot dat in ieder geval de PVV zich aansluit, waardoor een Kamermeerderheid in zicht komt. In de huidige Tweede Kamer zijn de partijen die in 2022 voor de nieuwe pensioenwet stemden inmiddels in de minderheid. Ofwel: als alle tegenstanders van destijds zich achter de wijziging van NSC scharen, dan haalt het voorstel het. De volgende horde, de Eerste Kamer, zal echter lastiger worden: daar hebben de voorstanders GroenLinks-PvdA, VVD, D66, CDA, SGP, ChristenUnie en Volt nog altijd een meerderheid.
‘Onbetaalbaar en onuitvoerbaar’
Het voorstel van NSC is tegen het zere been van coalitiepartner VVD. Die partij wil niets weten van gemorrel aan de zwaarbevochten pensioenhervorming. De angst bestaat dat wanneer de spelregels nu alsnog worden aangepast, het hele bouwwerk aan het wankelen kan komen. De hervorming rust namelijk op een delicaat compromis tussen vakbonden, werkgevers en het toenmalige kabinet.
Pensioenfondsen die zijn aangesloten bij de Pensioenfederatie zijn beducht voor nieuwe wijzigingen. Het NSC-plan is volgens voorzitter Ger Jaarsma ‘onbetaalbaar en onuitvoerbaar’. Volgens Jaarsma zorgen wijzigingen aan de pensioenwet ervoor dat fondsen en sociale partners zoals werkgevers en vakbonden veel werk opnieuw moeten doen. Dat leidt ‘onherroepelijk tot vertraging en flink hogere kosten voor pensioenfondsen’, zegt de Pensioenfederatie-voorzitter. Hij vindt het nog onduidelijk hoe NSC die kosten wil opvangen.
Al onze podcasts vind je op ad.nl/podcasts.