:al 53.000 mensen bij grens tegengehouden, meer dan helft direct teruggestuurd
De strenge controles aan de Duitse grenzen sorteren effect. In de eerste negen maanden van 2024 zijn al meer dan 53.000 mensen in het zuiden en oosten van het land tegengehouden, die illegaal probeerden binnen te komen. Ruim 28.000 mensen moesten direct rechtsomkeert maken. Dat blijkt uit politiecijfers.
De federale politie registreerde van januari tot en met september in totaal 53.410 illegale binnenkomsten en stuurde 28.321 mensen terug, melden de krant Bild am Sonntag en persbureau DPA. Bij de grenscontroles liepen bijna 1200 mensensmokkelaars tegen de lamp en werden ruim 1000 gevallen van smokkel vastgesteld.
Daarnaast werden 7783 mensen gestopt tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Daarbij ging het om onbetaalde boetes, ernstige strafbare feiten en het niet uitzitten van gevangenisstraffen. In sommige gevallen werden de personen internationaal gezocht. In de cijfers zijn de resultaten van controles aan de lucht- en zeehavens niet meegeteld.
De meeste asielaanvragen in de Europese Unie worden in Duitsland gedaan. Dat aantal stijgt fors. In 2023 waren dit er 329.035 (31 procent van het totaal in de EU), een jaar eerder nog 217.000. Daarom wil Duitsland aan de landsgrenzen met extra snelle procedures asielzoekers kunnen tegenhouden en terugsturen naar het land waarin ze de EU zijn binnengekomen.
Oekraïne, Syrië en Afghanistan
Terugsturen gebeurde dit jaar vooral aan de oostelijke en zuidelijke grenzen van Duitsland. De meeste mensen werden teruggestuurd aan de grenzen met Zwitserland (9113), Polen (7862), Oostenrijk (5468) en Frankrijk (2350). Het vaakst ging het om Oekraïners (5935 mensen), gevolgd door Syriërs (4708) en Afghanen (2396).
Agenten van de federale politie, die tot 30 kilometer over de grens controles kunnen uitvoeren, identificeerden ook 1482 migranten die waren uitgezet en ondanks een inreisverbod Duitsland opnieuw probeerden binnen te komen.
Illegale immigratie
Grenscontroles zijn eigenlijk niet gepland in het Schengengebied. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) rechtvaardigde het bevel tot mobiele controles bij alle landgrenzen vanaf half september met een verwijzing naar illegale migratie, bescherming tegen islamistische terroristen en grensoverschrijdende misdaad. De uitbreiding van de grenscontroles betrof Denemarken, Nederland, België en Luxemburg. De grens met Frankrijk werd al gecontroleerd vanwege de Olympische Spelen in Parijs.
Aan de landgrenzen met Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland vonden sinds medio oktober 2023 al controles plaats. Ze zouden in eerste instantie tot 15 juni duren maar werden opnieuw met zes maanden verlengd in de strijd tegen illegale migratie en mensensmokkel. In september 2024 meldde de minister dat bij die controles ruim 30.000 mensen werden teruggestuurd en 1300 mensensmokkelaars waren opgepakt tussen oktober vorig jaar en juli van dit jaar.
Medio december had de federale politie al zo’n 119.000 illegale binnenkomsten in Duitslands vastgesteld, in 2022 waren dat er ongeveer 92.000. ,,Dankzij onze tijdelijke grenscontroles en de nauw gecoördineerde maatregelen van onze buurlanden is het aantal illegale binnenkomsten landelijk met ruim 60 procent gedaald, van ruim 20.000 in oktober naar ongeveer 7.300 in november’’, zei Faeser destijds.
De politie spreekt van onrechtmatige binnenkomst als een buitenlander zonder geldige verblijfsvergunning de grens wil oversteken. Terugsturen is met name mogelijk bij mensen die geen asielverzoek indienen of tijdelijk de toegang tot het land is ontzegd. Bijvoorbeeld iemand die eerder werd uitgezet of mensen uit ‘veilige’ landen van herkomst wiens asielaanvraag als ‘kennelijk ongegrond’ was afgewezen.