kosten-pinnen-contant-geld© Aangeboden door Geldzaken

Hoewel de trend naar digitale betalingen sterk toeneemt, vindt nog altijd één op de vijf betalingen plaats met contant geld. Desondanks proberen zowel banken als de overheid het gebruik van contant geld te verminderen door extra kosten in te voeren voor het opnemen.

Deze maatregel lijkt onderdeel te zijn van een bredere strategie om elektronische transacties te bevorderen en de operationele kosten van contant geld te minimaliseren. Dit artikel biedt een overzicht van de kosten die banken rekenen voor het pinnen van contant geld.

Tarieven voor contant geld pinnen per bank

De kosten die banken rekenen voor het opnemen van contant geld variëren aanzienlijk. ABN AMRO bijvoorbeeld vraagt € 5 per transactie wanneer er meer dan € 17.500 per jaar wordt opgenomen, plus een extra 0,5% van het opnamebedrag. Voor studenten geldt deze regeling bij een jaarlijks pinbedrag van meer dan € 6.000.

Rabobank onderscheidt zich door € 0,75 extra in rekening te brengen per transactie bij pinautomaten die niet van Geldmaat zijn. ING Bank daarentegen rekent bij hun standaard ING Oranjepakket, dat € 3,15 per maand kost, geen extra opnamekosten. Echter, bij een voordeliger pakket van € 2,70 per maand, betaal je per opname € 0,80.

De SNS Bank, ASN Bank en Regiobank brengen geen extra kosten in rekening voor het opnemen van contant geld. Knab Bank bundelt alle kosten voor het opnemen van contant geld in een all-inclusive betaalpakket dat € 5,00 per maand kost.

((Foto: Freepik))© Aangeboden door Geldzaken

Besparen tijdens het pinnen

Ondanks inspanningen om het gebruik van contant geld terug te dringen, blijft het een wettelijk erkend betaalmiddel dat gebruikt kan worden voor betalingen aan de kassa. Deze wettelijke status zorgt ervoor dat mensen de vrijheid houden om met contant geld te betalen, onafhankelijk van de voorkeur van banken.

Banken implementeren diverse beleidsmaatregelen wat betreft de kosten voor het pinnen van contant geld, die voornamelijk gericht lijken te zijn op het verminderen van het gebruik ervan om administratieve lasten en veiligheidsrisico’s te verminderen.

Voor consumenten is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden en kosten die hun bank stelt aan contante opnames. Door de voorwaarden van verschillende banken proactief te vergelijken, kan je aanzienlijk besparen op deze verborgen kosten. Uiteraard moet je ook letten op de spaarrentes per bank.

((Foto: Freepik))© Aangeboden door Geldzaken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*