MET VIDEOGigantische files van Leiden tot Breda dreigen als de Van Brienenoordbrug niet onmiddellijk wordt gerenoveerd. Dit jaar dreigen al rijstroken dicht te moeten wegens instortingsgevaar, waarschuwen burgemeesters Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jan van Zanen (Den Haag) namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Zij eisen honderden miljoenen euro’s extra voor wegen en infrastructuur.
De Van Brienenoordbrug op snelweg A16 bij Rotterdam, met dagelijks 250.000 voertuigen de drukste brug van het land, staat symbool voor de gebrekkige staat van onze infrastructuur, schrijven de twee burgemeesters. Eind januari meldde Rijkswaterstaat dat de geplande opknapbeurt vier jaar wordt uitgesteld. Een desastreus besluit voor miljoenen automobilisten en de Nederlandse economie, aldus Aboutaleb en Van Zanen.
‘De kans bestaat dat komend jaar al lagere snelheden nodig zijn en rijstroken op de Van Brienenoordburg afgesloten moeten worden om instortingsgevaar te voorkomen’, waarschuwen beiden in een brandbrief aan informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.
‘Verkeer zal zijn weg zoeken via andere routes in de regio, wat zal zorgen voor enorme files van Leiden tot aan Breda, meer sluipverkeer en meer onveiligheid. Door het achterstallig onderhoud zijn alternatieve wegen en ov-routes niet in staat om al deze verkeersstromen op te vangen. Nederland loopt vast.’
2,5 miljoen inwoners
Rotterdam en Den Haag zijn bang dat de 2,5 miljoen inwoners in hun regio komende jaren niet goed naar hun werk kunnen. Daar blijft het niet bij: fikse vertragingen dreigen voor het containervervoer uit de Rotterdamse haven naar het Europese achterland en voor de export van de glastuinbouw in het Westland. ‘Dit alles heeft effect op het verdienvermogen en het vestigings- en investeringsklimaat van niet alleen de metropoolregio, maar van heel Nederland.’
Burgemeesters Aboutaleb en Van Zanen wijzen erop dat zij er 400.000 inwoners bijkrijgen tot 2040. Goede wegen en openbaar vervoer zijn daarvoor dringend noodzakelijk.
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) vraagt minstens 100 miljoen euro per jaar voor het oplossen van de problemen op lokale wegen en het spoor. ‘Met dit budget kunnen we vaker en sneller het ov laten rijden, langere metro’s inzetten en viaducten en bruggen in stand houden.’
De indexering van de Brede Doeluitkering Verkeer en Vervoer (BDU) moet daarnaast worden verhoogd. Dat is de financiële bijdrage die stadsregio’s en provincies jaarlijks ontvangen van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat voor regionaal verkeers- en vervoersbeleid.
Veel duurder
Voor de Van Brienenoordbrug volstaat dat allemaal niet. Het opknappen van de brug gaat veel duurder worden dan de eerder begrote 380 tot 600 miljoen euro. Op de openbare aanbesteding schreef zich slechts één partij in. ,,Ondanks inspanningen van alle partijen kunnen we dit project helaas niet succesvol aanbesteden in deze vorm”, liet Rijkswaterstaat eind januari weten.